Коя е Рейчъл Уилис- Сьоренсен, която ще пее редом с Йонас Кауфман в София?

На 28 септември от 19.00ч. в зала 1 на НДК американското сопрано Рейчъл Уилис Сьоренсен ще пее редом с Йонас Кауфман на концерта със Софийската филхармония под палката на Йохан Ридер.
При отлагането на първоначалната дата на концерта стана ясно, че билетите за новата дата ще важат без презаверка. За почитателите, които все още не са се снабдили с билети, могат да ги открият на касата на зала "България" и Ивентим.

Рейчъл Уилис- Сьоренсен е известна с богатия си репертоар от Моцарт до Вагнер. Редовен гост e на големите оперни театри, а „Монд“ пише възторжено: „…американското сопрано без съмнение притежава един от най-впечатляващите гласове в света на операта.“ През 2022 Sony Classical издава дебютният ѝ албум, а вторият ѝ диск с „Четири последни песни“ на Р. Щраус излиза през 2023. Тя започва сезон 2023/24 с гастрол в Женевската опера в ролята на Елизабет („Дон Карлос“), с която е дебютирала преди това в Чикаго. Следват участия във Виенската държавна опера като Дездемона („Отело“) и Елена („Сицилианска вечерня“), първо гостуване в Националната опера в Париж като Антония („Хофманови разкази“), в ролите на Елза („Лоенгрин“) и Дездемона („Отело“) в Баварската държавна опера, с която дебютира в Хонконг в „Ариадна на Наксос“ на 52-ия Хонконгски фестивал на изкуствата. През пролетта ще пее в операта в Лос Анджелис като Виолета („Травиата“) и в операта в Санта Фе в ролята на Маршалката („Кавалерът на розата“) на Р. Щраус.

Сред концертните ѝ изяви са участия в 8-ма симфония на Малер в Баварската държавна опера, 9-та симфония на Бетовен в Концертхаус във Виена, рецитал в Карнеги Хол и „Четири последни песни“ на Р. Щраус със Симфоничния оркестър на Хюстън в рамките на Щраусовия фестивал под диригентството на Юрай Валчуха.

Предишни ангажименти включват Елизабет („Дон Карлос“)  в Чикаго, Русалка („Русалка“) в Сан Франциско и Северногерманското радио (NDR) – Хамбург, Маршалката („Кавалерът на розата“) в Глайндбърн, Земперопер и Ковънт Гардън, Виолета („Травиата“) в Бордо и Баварската държавна опера, Маргарита („Фауст“) в турне на Кралската опера в Япония, Елза („Лоенгрин“) в Дойче опер – Берлин, оперите в Цюрих и Франкфурт, Дездемона („Отело“) във Виена и Лос Анджелис, Мими („Бохеми“) в Баварската държавна опера, Графинята („Сватбата на Фигаро“) в Метрополитън опера, Дона Анна („Дон Жуан“) в Ковънт Гардън, Чикаго, Виена, Хюстън и Дрезден, Елена („Сицилианска вечерня“) в Баварската държавна опера, Валентин („Хугеноти“) в Женева, Ева („Нюрнбергските майстори-певци“) в Сан Франциско, Елън Орфорд („Питър Граймс“) в Баварската опера, Розалинда („Прилепът“) в Дойче опер – Берлин, Щатскапеле – Дрезден и Виена, Фиордилиджи („Така правят всички“) в Хюстън, Леонора („Фиделио“) в Академия „Санта Чечилия“ и Леонора („Трубадур“) в Торино.

Концертно е изпълнявала многократно „Четири последни песни“ на Р. Щраус, включително и в Бъкингамския дворец за рождения ден на Н.В. принц Чарлз. Тя съпровожда Йонас Кауфман през 2019 и 2020 на дълго европейско турне и участва в най-новия му запис във Виена. В репертоара ѝ са и 2-ра и 4-та симфония на Малер, „Илия“ на Менделсон, Стабат Матер на Дворжак, „Песни на Гуре“ от Шьонберг и Реквием на Верди.

Три години е била член на Земперопер – Дрезден и е изпълнявала главните роли във „Веселата вдовица“, „Така правят всички“, „Милосърдието на Тит“, „Идоменей“, „Прилепът“, „Бохеми“ и др.

Носител е на I награда на конкурсите Operalia в Лос Анджелис (2014) и „Ханс Габор Белведере“(2011). Има магистърска степен от университета „Бригъм Йънг“, възпитаничка е на студиото на Гранд Опера – Хюстън.

Източник: classicfm.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини