САЩ ще предоставят военна помощ на Украйна за още $8 млрд.

Съединените щати планират да обявят военна помощ за Украйна на стойност над 8 млрд. долара днес по време на посещението на украинския президент Володимир Зеленски във Вашингтон, съобщи Ройтерс.

Първо ще бъде обявена военна помощ в размер на 5.6 млрд долара. Тя трябва да е факт преди 30 септември - края на федералната финансова година. В тази връзка, Белият дом възнамерява да уведоми днес Конгреса, че ще пристъпи към изтегляне на техника за 5,6 млрд. долара от американските резерви. Съдържанието на този пакет все още е в процес на уточнение, казаха служителите.

Второто обявление, предвидено за четвъртък, ще бъде за помощ на стойност 2,4 млрд. долара по програмата „Инициатива за подпомагане на сигурността в Украйна“, която позволява на администрацията да купува оръжия за Украйна от компании, вместо да ги изтегля от американските запаси.

Тази помощ ще включва боеприпаси, оръжия за борба с безпилотни летателни апарати и материали за подпомагане на производството на боеприпаси в Украйна.

Късно снощи САЩ обявиха отпускането на президентски средства за Украйна на стойност 375 млн. долара, които ще включват първата доставка на прецизно управляема плаваща бомба с обсег до 81 мили (130 км), наречена Joint Standoff Weapon (JSOW), заявиха двама американски служители. Очакваше се този пакет, за който Ройтерс съобщи за първи път миналата седмица, да включва и патрулни катери, допълнителни боеприпаси за високоподвижни артилерийски ракетни системи (HIMARS), 155-милиметрови и 105-милиметрови артилерийски боеприпаси, резервни части и други оръжия, казаха американски служители.

Конгресът е одобрил близо 175 млрд. военна и друга помощ за Украйна и съюзническите държави от началото на войната.

Американските компании, които биха могли да се възползват от увеличените доставки на оръжие за Украйна, са RTX, Lockheed Martin, General Dynamics и Northrop Grumman.

 

Източник: http://www.segabg.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини