Учени от Япония са на път да създадат суперкомпютър като никой друг

Япония вече разполага с един от най-бързите суперкомпютри в света - платформата Fugaku, но през следващите няколко години учените в страната планират сериозен ъпгрейд. Това ще е суперкомпютърът Fugaku Next, който ще е около хиляда пъти по-бърз от сегашните системи.

Това ще бъде първият в света суперкомпютър от „клас зета“ (zetta-class) – машина, способна да достигне скорост на ниво zettaFLOPS, следващото стъпало след нивото на exaFLOPS, което имаме днес. FLOPS, или операции с плаваща запетая в секунда, показват колко бързо системите могат да извършват изчисления и да решават задачи.

Преди няколко години суперкомпютърът Frontier в САЩ демонстрира скорост на процесора от 1,1 exaFLOPS, което е 1,1 квинтилиона операции с плаваща запетая в секунда (квинтилионът е 1, последвано от 18 нули).

Ако се умножи това число по 1000 и ще се получи секстилион FLOPS (1, последвано от 21 нули) - zettaFLOP. Това е целта, към която ще се стреми този нов суперкомпютър, и японското Министерство на образованието, културата, спорта, науката и технологиите (MEXT) дава зелена светлина за започване на изграждането на машината през 2025 г.

Според японския новинарски сайт Nikkei планът е Fugaku Next да бъде пуснат онлайн до 2030 г., като за целта правителството ще отпусне 110 милиарда японски йени (780 милиона щатски долара). След това ще има етап, в който новият суперкомпютър ще поеме някои от задачите на сегашния, но с много по-голяма изчислителна мощ.

В официалната информация за проекта, публикувана от японското министерство по образованието, културата, спорта, науката и технологията (MEXT), няколко пъти се споменава изкуственият интелект. Работата с изчисления на изкуствен интелект, особено когато става въпрос за генеративни инструменти за изкуствен интелект като ChatGPT, които изискват много мощност и може да бъде една от ключовите области, в които Fugaku Next ще покаже предимствата си.

Суперкомпютрите са изключително полезни за учените, като помагат на изследователите да симулират черни дупки, да откриват нови материали, да моделират бъдещето на Земята и да изследват основите на математиката. Тъй като тези машини продължават да стават все по-мощни, би трябвало и техните възможности също се разширяват.

За разлика от квантовите компютри, суперкомпютрите не се различават много от настолните и преносимите компютри, които използваме ежедневно: те просто са мащабирани до много високо ниво. Те все още се основават на същите по принцип процесори, оперативна и постоянна памет, но са подсилени до краен предел.

Както се вижда от горните примери, суперкомпютрите могат да бъдат наистина важни при симулации, в които участват невероятен брой променливи – независимо дали става дума за метеорологични системи или мисии в дълбокия космос.

Една подобрена машина от клас zetta може да бъде обучена на повече данни, с по-голяма скорост и да дава по-подробни, по-точни и по-изчерпателни резултати. Ако всичко върви добре, след шест години ще има нов стандарт за суперкомпютър.

Източник: Scientists in Japan Are About to Build a Supercomputer Like No Other, David Nield, sciencealert.com

 

Източник: nauka.offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини