ЕК призова България и още страни от ЕС да ускорят одобряването на проекти за възобновяема енергия

Европейската комисия призова днес 26 страни от ЕС, сред които и България, да въведат изцяло европейските правила за ускоряване на процедурите при одобряване на проекти за възобновяема енергия.

Комисията започва процедури за нарушение и е изпратила официални уведомителни писма до всички държави от ЕС, освен Дания - която е единствената страна от съюза, спазила срока за въвеждане на правилата до 1 юли тази година.


Новите правила на ЕС предвиждат опростяване и ускоряване на процедурите по издаването на разрешителни, включително за проекти за включване на допълнително добитата възобновяема енергия в електроенергийната мрежа.

Правилата съдържат ясни срокове за процедурите и се основават на разбирането, че проектите за възобновяема енергия и съответната мрежова инфраструктура са от първостепенен обществен интерес.

Засегнатите държави имат срок от два месеца, за да отговорят и да завършат въвеждането на правилата. При липса на задоволителен отговор ЕК може да реши да продължи с наказателната процедура, се пояснява в съобщение на институцията.

Източник: dariknews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини