Параолимпиец, изгубил ръцете си, говори пред ученици в Хасково за силата на волята и пътя до световните титли

    Животът на параолимпиеца без ръце Михаил Христов от Плевен впечатли силно ученици от СУ „Св. Паисий Хилендарски“ в Хасково. 33-годишният атлет гостува в областния град днес, 27 септември - Европейски ден на спорта в училище.

    Трикратният световен шампион на скок на дължина за хора с увреждания бе посрещнат с аплодисменти от учители и ученици от 10 до 12 клас. Пред подрастващите той разказа за съдбата си, преобърнала живота му, който го поставя пред редица изпитания. Благодарение на силата на духа му, той успява да ги преодолее и да постигне редица успехи.

    Когато е на 14-годишна възраст, при една разходка с приятели в дъждовен ден в местността „Чернелка“ край Плевен, той минава край трафопост и го поразява мълния, за което той казва, че влиза през едната му ръка и излиза през другата, а седмица преди това той си залепва стикер на телефона „Внимание! Високо напрежение“. Следват болничен престой за 3 месеца и ампутация на двете му ръце. Едната липсва от рамото, а другата малко след лакътя. Вкъщи прекарва още месец и половина. Докато е прикован в неподвижност той не спира да мечтае. „Казах си: Нямам две ръце. Няма връщане назад. Поревах си. Какво правя оттук нататък? Първото нещо беше, че искам да играя пак на компютър. Второто беше, че искам да се върна в училище. Третото нещо беше, че искам да си хвана гадже. И трите неща станаха“, разказа Михаил Христов.

    Той самият си дал сметка, че трябва да навакса учебния материал по време на възстановяването си. Взима си учебниците, но се налага майка му да разгръща страниците, тъй като сам не може да се справя. Така завършва втори по успех. Премества се в София, където е насочен към състезания за хора с увреждания, в които да използва краката си, тъй като има протеза на по-дългата ръка. Сам започва да търси сам треньори и успява. Сам се свързва с бъдещия си треньор, който тогава е бил активен състезател, но спира дейност, за да може да го подготвя. Така достига до редица успехи в параолимпийските игри и достига световни рекорди в скока на дължина за хора с увреждания, които и досега не са подобрени. Освен това кара кола, мотор, АТВ.

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Цв
      Цветомира
      2 0
      14:30, 27 сеп 2024
      Адмирации за идеята! Нека децата ни имат контакт с такива хора, да не падат духом, да видят, че има различни от Роналдо, Меси ......
      Дали може да мине през повече училища в Хасково?
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини