Кабинетът изпадна в безнадеждна ситуация с милиардите от ЕС

Правителството твърди, че няма как да внесе на своя глава искане за предоговаряне без мандат от НС

България се докара до почти безнадеждна ситуация за предоговарянето на плана за възстановяване и устойчивост след бойкота на Народното събрание по ключови решения, свързани с парите. На вчерашното си последно заседание преди изборите депутатите не приеха две решения, свързани с плана – за предоговарянето му в част енергетика и за изчистването на пропуски в пътната карта за зеления преход, свързан с второто плащане по плана. Без зелена светлина от НС правителството е с вързани ръце и счита, че не може да внесе искане за предоговаряне, а крайният срок за това е 15-20 октомври. Има техническо време ЕК да се произнесе, около два месеца, като решението следва да е факт до края на годината.

Това стана ясно от брифинг на финансовия и енергийния министър след днешното извънредно заседание на кабинета. Вчерашният опит на НС да вземе решения по двете теми бе бламиран от ИТН и „Възраждане“ и в зала се стигна до хаос и грозни гледки.

Няма законово изискване искането за предоговаряне да се праща след изрично произнасяне на Народното събрание, като това е правомощие на кабинета. Служебното правителство обаче счита, че не може да мине без благословията на НС, защото финалното решение за предоговаряне противоречи на отделни елементи на взети от НС стари решения по темата. Така например НС забрани категорично преносните оператори ЕСО и „Булгартрансгаз“ да се вадях от БЕХ, а сега се стига именно до такова решение, но с допълнителни защити да няма апетити за приватизация. Подобна колизия има и в частта за квотите от въглищните централи, където се стигна до компромисна формулировка за поетите ангажименти за орязването им.

Няма как служебното правителство да продължи, защото има противоречие с две стари решения на НС. Затова ни беше нужно ново произнасяне на парламента, коментира финансовият министър Людмила Петкова. Тя обясни, че неприемането на промените създава сериозни финансови рискове. Само заради неизчистването на пътната карта за зелен преход на България ще бъде наложена санкция от 266 млн. евро. Те ще бъдат замразени и безвъзвратно загубени, ако в срок от 6 месеца няма промяна. Ако не изпълним 3 реформи, обещани по линия на второто плащане, рискуваме санкциите по тях да надхвърли общата очаквана сума по плащането от 653 млн. евро и да връщаме пари от първото плащане, обясни Петкова. България е единствената страна с неприета глава RepowerEU, като там рискува да изпусне финансиране от 1 млрд. лв. Извън това ако не успеем да предоговорим спорните реформите в енергетиката, България рискува финансова санкция между 1,9 и 2,4 млрд. евро. Ако всичко по плана за възстановяване се провали занапред, започнатите по него инвестиции ще трябва да се довършват от националния бюджет.

ВЪЗМОЖНОСТ

Формално няма проблем служебното правителство да изпрати материалите за предоговаряне въпреки целия хаос. Не е ясно обаче как Европейската комисия ще погледне на такова действие на фона на съществуващи предходни произнасяния на друга институция в обратна посока. „Формално може без НС. Макар че след цирка вчера ЕК ще ни назначи терапевт и логопед за преговорите“, коментираха експерти.

 

Източник: http://www.segabg.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини