Д-р Николай Брънзалов е новият председател на Лекарския съюз

Делегатите на 77-ият редовен отчетно-изборен събор на Български лекарски съюз в Пловдив избраха с 252 гласа общопрактикуващия лекар д-р Николай Брънзалов за председател на съсловната организация. Другият кандидат за поста - бившият здравен министър и председател на Столичната лекарска колегия д-р Асен Меджидиев получи 151 гласа.

Д-р Николай Брънзалов е възпитаник е на Медицинския университет в Пловдив. Притежава специалност по вътрешни болести и по обща медицина, както и магистратура по Здравен мениджмънт. Общопрактикуващ лекар е вече 24 години. От юни 2018 г. досега, в два последователни мандата, бе зам.-председател на БЛС. Д-р Брънзалов е зам.-председател на Столична лекарска колегия и зам.- председател Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

Съборът продължава с избор на зам.-председатели, главен секретар, членове на Управителния съвет, Контролна комисия и Централна комисия по професионална етика.  

Досегашният председател на Лекарския съюз д-р Иван Маджаров има вече зад гърба си два пълни мандата и по устав нямаше право на трети. Освен нов председател, на събора съсловната организация ще попълни всичките си ръководни и контролни органи

Лекарският съюз има голямо влияние върху формирането на здравните политики, тъй като в преговори с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) договаря как да се финансират определени здравни дейности и по какви правила да се разходва обществения ресурс за здраве, който вече е над 8 млрд. лв.

По време на събора на БЛС ще бъде представен отчет за дейността на съсловната организация за изтеклия мандат 2021-2024 г.

В отчета, който беше публикуван предварително, като постижения на БЛС се посочват постигнатите договорености за увеличаване цените на клиничните пътеки и медицинските услуги от последните години.

Относно политиката по доходите на лекарите и остойностяването на труда им от БЛС припомнят, че през 2022 г. са представили модел за мотивационно възнаграждение на лекарския персонал в болничната помощ. "Моделът беше предоставен на МЗ за по-нататъшни действия. За съжаление, до края на мандата, МЗ не предприе действие да доразвие и приложи моделът", се посочва в отчета.

Специално внимание в отчета е отделено на усилията, които БЛС положи за отстраняване предишния управител на НЗОК проф. Петко Салчев заради противоречия с него.

"През целия мандат УС на БЛС работи за връщане на доверието лекар-пациент и за ограничаване на агресията срещу медиците чрез редица кампании и инициативи, всички те под шапката Националната кампания на БЛС срещу насилието над медици #ПребориГнева", отчитат от съсловната организация.

През изтеклия мандат БЛС се премести в нова сграда, т.нар. "Дом на лекаря".

Към края на юли тази година БЛС има 33 554 членове и отчита 1 315 334 приходи от членски внос, като бележи увеличение както на членовете, така и на приходите от 2021 г. насам. Членството в БЛС е задължително за практикуване на професията лекар

Източник: mediapool.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини