Газовият сектор в България на прага на криза: Дружества настояват за спешни регулации от КЕВР

Газоснабдителни дружества и асоциации отправиха призив към Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за спешно приемане на Правила за обществена доставка на природен газ, се съобщава от „Българска асоциация Природен газ“. Това действие е в отговор на продължителното забавяне на регулатора в утвърждаването на тези правила, въпреки че законът изисква тяхното съществуване.

Позицията е подписана от „Българска асоциация Природен газ“, „Българска газова асоциация“, както и от крайните снабдители с природен газ на регулирани цени в страната. Те подчертават, че липсата на правила създава несигурност на пазара и засяга над 150 000 домакинства, ползващи природен газ на регулирани цени.


Едно от основните притеснения на газовите компании е възможността „Булгаргаз“ ЕАД, като единствен обществен доставчик и предприятие с доминиращо положение на пазара, да изменя условията по договорите едностранно и без необходимата регулация. Въпреки множеството разговори и ангажименти от страна на КЕВР, до момента липсва конкретен резултат по въпроса, отбелязват от асоциацията.


Дружествата настояват за двуседмичен срок, в който КЕВР да стартира процедурата по приемане на Правилата за снабдяване с природен газ, които са задължителни по Закона за енергетиката. Това ще осигури прозрачност и равнопоставеност за всички участници на регулирания пазар на природен газ в България, подчертават те.


Асоциацията също така обръща внимание на факта, че едва около 4% от енергийните нужди на българските домакинства се покриват с природен газ, в сравнение с около 30% за Европейския съюз. Липсата на адекватни политики за насърчаване на газификацията води до по-високи разходи за отопление на домакинствата, въпреки че природният газ остава сред най-евтините енергийни източници.

 

Източник: FrogNews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини