Смолянският театър се оказа разследван от две прокуратури – Пловдив и Смолян

Родопската сцена се обслужвала от същите счетоводители като замесените с фиктивните назначения в Разград

„Гръм от ясно небе е за мен да се свързва това разследване със смолянския театър. Това, което вие знаете, сигурно е повече от това, което аз знам. Не знам за какво ще проверяват, нека да дойдат. Не се страхувам. Всичко е абсолютно законно. Назначавал съм много хора, особено през лятото, тъй като и тогава работихме. Родопският драматичен театър „Николай Хайтов“ е работил през цялото лято. Ще станат вече две години нямам отпуск, за да покрием минусите. Пълна информация ще дадем, когато стане ясно за какво става въпрос“, каза директорът на Родопския драматичен театър „Николай Хайтов“ в Смолян Румен Бечев. Родопската сцена бе посочена от прокуратурата в Пловдив като място, което е част от разследване, където по подобие на трупата в Разград, са назначавани фиктивно хора и така е бил ощетен бюджета на държавата.

По думите на Бечев щатът на театъра е сравнително постоянен. При гастроли в други населени места наемали хора, но до няколко човека. Тяхната задача била чисто логистична като разлепване на плакати, промотиране на постановки и други дейности, които да осигурят публика.

От прокуратурата обаче съобщиха, че дружеството на обвинения в източване на средства чрез фиктивни договори 40-годишен П. П. е имало договор за обслужване и с Родопския драматичен театър. Предоставяло е счетоводни услуги. На 27 септември т.г. са извършени претърсвания в ТМФЦ, гр. Разград, както и в Родопския драматичен театър в Смолян, иззети са счетоводни документи и множество компютърни системи, съобщиха от прокуратурата. От държавното обвинение, посочиха, че е извършено също претърсване на адреса в гр. Смолян, посочен като адрес на управление на дружеството на обвиняемия П.П.

Името на обвиняемия П.П. в Търговския регистър е свързано с 11 фирми, като четири от тях имат адрес на улица „Наталия“ 23 в смолянския квартал Райково.

Смолянският театър изненадващо се оказа разследван и по подозрения за още едно престъпление.

От Окръжна прокуратура-Смолян съобщиха, че наблюдават досъдебно производство за сключване на неизгодна сделка – договор за разпространение на дейността на Родопски драматичен театър „Николай Хайтов“, гр.Смолян, което е престъпление по чл. 220 ал.1 от Наказателния кодекс. Разследването е започнало след анализ на фактите от получен доклад от Агенцията за държавна финансова инспекция /АДФИ/.

Досъдебното производство е образувано на 26.09.2024 г. Разследването по същото е възложено на разследващ инспектор при Комисия за противодействие на корупцията, като в момента е в начален етап. От страна на наблюдаващия прокурор от Окръжна прокуратура-Смолян са дадени указания по хода на досъдебното производство и предстои да бъдат разпитани свидетели, събрани относими писмени доказателства и назначени експертизи. Към момента по делото няма лица, привлечени като обвиняеми.

„Разследването на случая с фиктивните договори и дружеството на обвиняемия П.П. се ръководи от Пловдив. Окръжна прокуратура в Смолян, независимо от Окръжна прокуратура- Пловдив, е образувала на 26 септември т.г. досъдебно производство по сигнал от АДФИ за сключване на неизгодна сделка между театъра и търговец. На този етап няма доказателства, за да привлечем някого като обвиняем, все още се извършват разпити, извършват се експертизи. Пак казвам, ние работим по независим случай от този, който се наблюдава от Окръжна прокуратура –Пловдив, но ако се получи връзка между двете производства, ще вземем предвид фактите. На този етап по сигнала от АДФИ имаме документация, която е довела до образуването на досъдебно производство“, каза окръжният прокурор на Смолян Недко Симов. Той отбеляза, че повече по случая няма да се оповестява, тъй като това би попречило на разследването. Ако в досъдебното производство се съберат доказателства и за други престъпления те също ще бъдат взети предвид“, заяви Симов.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини