Ал Кайда окървавила Москва

Бойци, действащи по афганистанско-пакистанската граница, може би са помогнали в организирането на самоубийствените атентати в московското метро, в които вчера загинаха 39 души, а около 100 са ранени.

Това отговори руският външен министър Сергей Лавро на въпрос дали има чужда намеса в бомбените нападения.
"Не изключвам такава възможност. Всички знаем, че по афганистанско-пакистанската граница, в така наречената ничия земя, са се окопали нелегални терористи, цитира го Ройтерс, на която се позова БТА. Знаем, че мнозина там активно кроят атентати, не само в Афганистан, но и в други страни. Понякога следите водят към Кавказ", добави външният министър, без да назовава Ал Кайда.

Вчера сутринта, когато милиони московчани тръгваха на работа, две жени-камикадзе се самовзривиха на две от централните станции на метрото в руската столица.
Двете атентаторки самоубийци вероятно са имали връзка със Северен Кавказ - център на ислямисткия бунт срещу Москва, каза вчера Александър Бортников, ръководител на Федералната служба за сигурност (ФСС).
Руски представители смятат, че бунтовниците в Северен Кавказ - Чечения, Ингушетия и Дагестан, имат връзки с Ал Кайда, напомня Ройтерс.

АФП цитира CNN, че група чеченски екстремисти е поела отговорност за атентатите, предаде БГНЕС.

В коментарите за вчерашните атентати в московското метро преобладават оценките, че на илюзията за сигурност в Русия е бил сложен край.
"Реалността сложи край на илюзиите за сигурност", пише икономическият всекидневник "Ведомости". "През последните няколко години властите и обществените медии накараха руснаците да мислят, че тероризмът е затворен в границите на Северен Кавказ и не представлява опасност за обикновените хора". Нападенията "несъмнено ще ще имат отрезвяващ ефект", коментира всекидневникът "Время новостей", и прогнозира "завръщане на терора в Москва след няколко години затишие". Случилото се, според вестника, доказва, че властите не са постигнали особен напредък в решаването на проблема със сепаратизма в Северен Кавказ.

"Врагът е пред Москва", пише в заглавие на първата си страница вестник "Известия". "Те удариха пак. Подло. В сутрешния час пик. И това отново доказа, че в борбата с тероризма не може да има прекъсвания. А всеки опит за самоуспокоение се заплаща с нови беди", пише вестник "Красная звезда". "Вчерашните атентати убиха и надеждите за мир в Северен Кавказ", изтъква вестник "Московски новости".

Терористичните движения по света са свързани помежду си и са общ враг, заяви американският държавен секретар Хилари Клинтън след вчерашните атентати в московското метро.
"Независимо дали сме в метрото в Москва или Лондон, във влак в Мадрид или офисна сграда в Ню Йорк, ние сме изправени пред един и същи враг, каза Клинтън в интервю за канадската телевизия Си Ти Ви, цитирана от Франс прес, на която се позова БТА.

Днес е ден на траур в Русия.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини