Химикали, свързани с рака на гърдата, са открити в храната

Близо 200 химикала, свързани с рака на гърдата, се използват при производството на опаковки за храни и пластмасови съдове, а десетки от тези канцерогени могат да преминат в човешкия организъм, показва проучване.

Според доклада 40 от наскоро откритите химикали в опаковките на храните вече са класифицирани като опасни от регулаторните агенции по света.

Процентът на ранно проявяващия се рак на гърдата при жени под 50 години се увеличава и според експертите тази тенденция не може да се обясни само с генетиката. Процентите на рак на дебелото черво също се увеличават при по-младите хора.


През 2007 г. беше публикуван списък с 216 химикала, които могат да причинят тумори на млечната жлеза - ключов метод за определяне на токсичността според експертите.

Актуализация на списъка от януари 2024 г. разкрива наличието на 921 потенциално канцерогенни химикали, от които 642 могат да стимулират производството на естроген или прогестерон, фактори, свързани с риска от рак на гърдата. Присъствието на толкова много потенциални канцерогени в опаковките на храните и тяхната способност да преминават в храната е само един от многото примери за ежедневното излагане на химикали, за което не сме наясно.

Много от идентифицираните канцерогени на млечната жлеза действат и като хормонални разрушители, а част от химикалите в списъка могат да причинят увреждания на ДНК. Поради това регулаторните органи следва да разпознаят опасността и да предприемат необходимите мерки.

Новото проучване, публикувано в сп. Frontiers in Toxicology, сравнява базата данни за канцерогените, свързани с рак на гърдата, с Базата данни за химикали за контакт с храни. Последната база данни, разработена от Форума за опаковане на храни, съдържа списък на химикалите, които могат да влязат в контакт с храни и са открити в биологични течности и тъкани на хора.

В новото проучване е използван списък с потенциални канцерогени за рак на гърдата, който е сравнен с химикалите, установени в хранителните опаковки, за да се идентифицират канцерогени, които биха могли да попаднат в човешката храна.

Проучването идентифицира химикали като бензен, известен канцероген, свързан с рак на гърдата, и 4,4'-метиленбис-(2-хлоранилин), вероятен канцероген, свързан с рак на пикочния мехур. Други идентифицирани вещества включват 2,4-толуендиамин, свързан с рак на гърдата при животни, както и оцветители, използвани за оцветяване на пластмаса и хартия.

Оцветителите, които се използват в пластмаси, хартия и картон, могат да проявяват токсични свойства. Въпреки че проучването показва, че основната част от излагането на канцерогени произлиза от пластмасовите опаковки на храните, 89 предполагаеми канцерогени са открити и в опаковките от хартия и картон. Хартията може да съдържа добавки като емулгатори и лепила, които също представляват риск, особено когато различни материали са комбинирани.

Редица от химикалите, открити в проучването, са бисфеноли, фталати или перфлуороалкилни и полифлуороалкилни вещества, известни като PFAS – „вечни“ химикали, които са свързани с много здравословни проблеми.

Според доклад на Националната академия на науките, инженерството и медицината химикалите от групата PFAS са свързани с висок холестерол, рак и различни хронични заболявания, както и с ограничена реакция на антитела към ваксини както при възрастни, така и при деца.


Референции:

https://edition.cnn.com/2024/09/24/health/breast-cancer-food-storage-chemicals/index.html

https://www.frontiersin.org/journals/toxicology/articles/10.3389/ftox.2024.1440331/full

https://ehp.niehs.nih.gov/doi/10.1289/ehp13233

 

Източник: http://puls.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини