МВР засилва охраната заради кризата в Близкия изток

Заради кризата в Близкия изток Главчев свиква правителствения съвет по сигурността, а Радев - КСНС

МВР засилва превантивно охраната заради събитията в Близкия изток. Това стана ясно на  на брифинг в Министерския съвет с участието на служебния министър на вътрешните работи Атанас Илков.

Взети са допълнителни мерки за сигурност по отношение на дипломатическото представителство на Израелската държава и други обекти, свързани с дипломатическата мисия, така че да гарантираме сигурността на служителите и районите, в които те се намират, съобщи МВР-шефът.

Имаме засилени мерки за сигурност и по други места, но това е продиктувано от превантивния елемент, обясни още той.

Нямаме данни от българските служби и нашите чужди партньори за някаква застрашеност от терористична атака, свързана с процесите в Близкия изток, заяви още  Илков.  „Независимо от това ние сме си взели нашите рутинни и превантивни мерки, така че да имаме готовност за реакция при възникване на необходимост. Нашите колеги са в готовност“, подчерта той. Министърът на вътрешните работи подчерта, че засилено полицейско присъствие има на стратегически места в София, а при необходимост такова ще има и на други места в страната“.

В същото време стана известно, че служебният министър-председател Димитър Главчев свиква днес в 17:00 ч. Съвета по сигурността във връзка с ескалацията на напрежението в Близкия изток.

В петък пък държавният глава Румен Радев свиква от 10:00 часа в президентската институция извънредно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност по същата тема.

МВР предлага 200 места в почивните си бази за евакуираните от Ливан

Във връзка с евакуацията и посрещането на български граждани от Близкия Изток той посочи, че е имало адекватна реакция от българското правителство и координация с всички министерства, агенции и ведомства, имащи ангажименти и отговорности в този процес. По думите на министър Илков са подсигурени над 200 места в почивните бази на МВР, където могат да бъдат настанени евакуирани наши сънародници. Ако базите на МВР са недостатъчни, ще бъдат използвани и такива от други министерства, стана известно от изявлението на министъра.

След двата евакуационни полета, които бяха осъществени в рамките на по-малко от 48 часа, в Бейрут и в Ливан имаме около 25 български граждани и членове на техните семейства, които са заявили готовност да се евакуират, съобщи на същия брифинг в МС зам.-министърът на външните работи Елена Шекерлетова.

За тяхната евакуация се търсят и разглеждат различни варианти, включително с държави-партньори и съюзници, посочи Шекерлетова. Тя увери, че външно министерство следи непрекъснато развитието на ситуацията в Близкия Изток. След последните събития нашите посолства в региона, включително в Бейрут, Тел Авив и Техеран продължават да работят с пълна функционалност, информира зам.-министърът. Ние сме в непрекъсната връзка с тях, допълни тя.

„Нямаме информация за пострадали български граждани или за такива, които се намират в безизходно положение“, съобщи Елена Шекерлетова.

 

Източник: http://www.segabg.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини