Стартира обучение за безработни в ГБ "Паисий Хилендарски"

Обучение за хора, които търсят работа, ще се проведе в Градска библиотека „Паисий Хилендарски“ – Асеновград, в рамките на проект "DIGI-BREAKER PLUS: Преодоляване на бариерите и изграждане на общност за ефективна, устойчива и приобщаваща цифровизация на услугите за кариерно ориентиране на възрастни".

 В обучението ще се включат кариерни консултанти и хора, които понастоящем са търсещи работа. Те ще предоставят обратна връзка, тествайки обучителните материали, създадени с фокус върху развитието на дигитални и зелени умения.

Важна особеност на обучението е целта за развиване на гъвкавост у търсещите работа – чрез насоки  за преквалификация и повишаване уменията на работниците в съответствие с текущите трансформации на пазара на труда, което да им помогне да търсят и кандидатстват за работа максимално ефективно.

Курсът има за цел да засили самосъзнанието, самоорганизацията и развитието на общността на потребителите.

Иновативен аспект на проекта "DIGI-BREAKER PLUS" е как той включва екологични умения в процеса на търсене на работа.

Въз основа на европейската рамка „GreenComp“ компетенции, като адаптивност, критично мислене, колективни действия и оценяване на устойчивостта, се изследват и развиват, като част от съдържанието на курса, наред с дигиталните умения, описани в Европейската рамка за „дигитални компетенции“.

В рамките на пилотното тестване, консултантите и търсещите работа ще тестват материалите в online платформа (MOOC) и ще предоставят обратна връзка за по-нататъшно им развитие и усъвършенстване.

След което материали в обучителния курс ще бъдат адаптирани така, че да бъдат максимално приложими в местния българския контекст.

До началото на следващата година kрайните продукти следва да бъдат предоставени безплатно на консултантите по заетостта в страната, както и достъпни на български и английски език на уебсайта на проекта - ТУК: https://www.digibreakerplus.com/ .

Обучението стартира в началото на октомври, като участниците ще получат нови знания, тествайки учебните материали, разработени по проекта. Проектът се реализира от Фондация „Глобални библиотеки - България“ (ФГББ) в партньорство с Градска библиотека „Паисий Хилендарски“ – Асеновград, Дирекция "Бюро по труда" - Асеновград и Регионална библиотека „Христо Ботев“ – Враца. Партньори на ФГББ в международния консорциум, изпълняващ проекта "DIGI-BREAKERS PLUS", са организациите: "All Digital" (Белгия), "Fodazione Mondo Digitale" (Италия), "IMOTEC" (Литва) и "IGITEGO" (Швеция), а негов координатор е "Alphabet Formation" (Белгия).

За записване - на място в Градска библиотека „Паисий Хилендарски” - Асеновград (ул. „Цар Иван Асен II” №24) или на тел.: 087 68 408 29 - Милена Марковска.

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини