Колеги на Румен Бечев през сълзи: 'Невъзможно е да е присвоявал. Някой го е подвел да подпише документи

    Румен Бечев, директорът на Смолянския драматичен театър, е освободен от длъжност поради обвинение в източване на бюджетни средства в особено големи размери, съобщи Българското национално радио (БНР). Това го прави втория директор на театър в България, който тази седмица е отстранен от служебния министър на културата Найден Тодоров.

    "Румен Бечев е наивен като дете, някой се е възползвал от него. Всеки, който познава Румен, знае финансовото му състояние и възможности. Та, той живее в скромна квартира." С тези думи посрещат екипа на еТВ/СмолянБГвести актьори и режисьори в РДТ "Николай Хайтов". Някои дори се дразнят от присъствието на журналисти, защото смятат, че отразяването на скандала през последните дни не е обективно, а репортерите целят да очернят добър човек като Румен Бечев. Изразяват общо мнение, че директорът им ще бъде изкупителна жертва на престъпна схема, в която някой го е "набутал", без Бечев дори и да разбере. Повечето отказват да говорят пред камера. Без притеснение пред нея застава голямата смолянска актриса Искра Йосифова. Тя не скрива сълзите си и казва, че е притеснена за здравето на Бечев, защото от доста време той не се чувствал добре. Идвал на работа, защото театърът бил животът му.

    "Всички в театъра сме много изненадани и сме потресени от тази създала се ситуация. За Румен Бечев какво да ви кажа, той е един прекрасен, но наивен човек. Наивен до мозъка на костите си е наивен. И никой, който го познава, изобщо не допуска, че е направил подобно нещо, да е присвоил пари. Още повече такава огромна сума. Възможно е да е подписал нещо, ако някой го е подвел и дори принудил. Даже, ако трябва да бъда честна, мисля, че той дори не е знаел какво подписва. Баща му е основоположник на този театър. Бечев е човек, който милее за театъра, той е дал живота си на театъра и никога не би посегнал върху него. Той никога не е имал амбиция и желание дори да бъде директор. Когато през 2010 година ни върнаха новия статут на театъра, целият творчески състав го помолихме да се нагърби с тоя пост, защото знаехме, че това е човек, който милее за театъра."

    Припомняме, че вчера Окръжна прокуратура-Пловдив повдигна обвинение срещу Бечев за присвояване на 580 хиляди лева. Затова питаме хората, с които той всеки ден работи от десетилетия, дали са забелязали той да е повишил стандарта си на живот. Този въпрос е посрещнат със смях и после със сълзи.

    "Въобще не може да се говори за стандарт изобщо, пък камо ли повишен. Боже, Господи, та той живее в скромна квартира. Какви ги говорите", казва Искра, и сълзите ѝ потичат. Това разчуства и режисьора Волен Митев, с когото работи по пиеса. Митев от две години работи с РДТ и само от толкова познава Бечев. Но той също се разплаква пред камерата ни. Казва, че е от безпомощност, защото не можели да направят нищо в тази ситуация. Че не могат да спасят очернянето на името на театъра и на Бечев.

    "За да е добър един актьор, той трябва да запази детското в себе си. Наивността! Запазиш ли я, тогава си добър актьор. А Румен Бечев е добър актьор. Убеден съм, че Румен Бечев е бил подведен. От този наивитет са се възползвали мошеници. И много ни се иска да се стигне до дъното на нещата при разследването. Убеден съм, че ще излязат хора по веригата. И в крайна сметка е крайно време в нашата мила родина да видим осъдени хора, които са на сериозна позиция. Много ще се радвам да го видя."

    Питаме го и него дали е забелязал директорът да е повишил стандарта си на живот. "Смешно и жалко е, бе колеги, да питате такова нещо. За какъв висок стандарт на живот в този театър говорите, какво е това чудо? Ето, вижте, и колежките се разплакаха наоколо и мен успяха да ме разчустват. В момента се почувствах най-независимият човек, защото от мен нищо не зависи. Бога ми, с какво да си е повишил стандарта? Знам само, че го е направил от добрина. На мен лично ми е споделял, че искаше да остави театъра без дългове. Тръгна с най-чистото намерение да може да изплати дълговете на театъра. Но се е свързал с грешните хора, както всички разбрахме."

    Колеги на Бечев ни препоръчаха, ако искаме да проверим стандарта му, да му отидем на гости в квартирата. Да се повозим в почти 30-годишната му кола. Да се вгледаме в лицето му и да видим, че той няма пари да си оправи дори зъбите. Още преди години банката му взела жилището, защото не можел да си обслужва кредита. Обясниха ни, че той никога не се е оплаквал. Като всеки актьор в малък град бил свикнал да живее скромно.

    Припомняме ви, че Румен Бечев обясни, че соченият от разследването за мозък на схемата Петър Писков се е свързал с него и му предложил вариант да стопят минусите на театъра и го убедил, че всичко е законно. Счетоводната фирма, която обслужвала РДТ, е на Писков и регистрирана фиктивно в Смолян. Самият Бечев казва, че от деня на скандала не може да се свърже със счетоводителката, която движела документите. След като на Бечев бе повдигнато обвинение, Окръжният съд в Пловдив гледа мярката му за неотклонение. Той бе освободен срещу гаранция от 15 000 лв. заради влошеното му здравословно състояние и възрастта му. Според прокуратурата, посредством престъпна схема, през театрите в Разград и Смолян от бюджета на Министерството на културата са изтеглени огромни суми. В смолянския театър фиктивно са били назначени 41 души. Те получавали между 13 и 15 хил. лева месечно възнаграждение плюс бонуси. В полезрението за проверки са още седем театъра в страната, за които има също съмнения за тази схема. В социалните мрежи редица актьори вече изразяват мнение, че "проблемът се прехвърля от болната на здравата глава. Че хора на изкуството е невъзможно да измислят подобна сложна схема. Че в нея участват съвсем други хора, които си стояли на удобни високи постове."

    Анелия Веселинова
     

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Пи
      Питане
      1 0
      20:02, 4 окт 2024
      Директоре в тази държава все няма виновни .
      А къде са милионите ?
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини