"Франчайзът" по Max - брилянтна сатира на съвременния Холивуд

През последните години се появиха доста филми, които мнозина нарекоха "любовни писма към киното". Новият HBO Original сериал - "Франчайзът", обаче предприема коренно различен подход. Поредицата, режисирана от носителя на "Оскар" Сам Мендес, показва всички тъмни страни на съвременната киноиндустрия по начин, който едновременно ще разсмее зрителите и ще ги накара да се замислят.

Главният герой в сериала е Даниел - помощник-режисьор на новия филм за супергерои на Maximum Studios. Даниел се опитва да крепи цялата продукция, която във всеки момент изглежда, че ще се разпадне напълно. Самовлюбени актьори, ексцентричен режисьор, всекидневни проблеми с техниката и декорите - това са само част от ситуациите, с които Даниел трябва да се справя непрестанно. Положението обаче се усложнява несравнимо, когато студиото решава да направи драстични промени в снимачния процес и назначава нов продуцент - бившата приятелка на Даниел - Анита.

По време на всички премеждия Даниел е придружен от своята млада и ентусиазирана асистентка Даг, която прави първите си крачки в бизнеса. За разлика от всички около нея, тя не е особено заинтригувана от супергеройския жанр, в резултат на което нерядко служи като гласа на разума на снимачната площадка. Образът на Даг сякаш олицетворява зрителите, които са любопитни да надзърнат зад кулисите, но още в първите минути се сблъскват с хаос, продукционни проблеми и шокиращи решения от страна на студиото.

Актьорският състав е отлично подбран. Химеш Пател (Даниел) има възможност да разгърне напълно комедийния си талант, като в същото време без особени усилия успява да накара зрителите да симпатизират на героя му и да искат да научат повече за него. Присъствието на Ая Кеш (Анита) също е любопитно решение предвид факта, че тя придоби известност с участието си в "The Boys" - друг хитов сериал, осмиващ супергероите и индустрията около тях. Анита е натоварена с тежката задача да намира начини да угажда на всички капризи на студиото, които стават все по-екстравагантни и неуместни.

Друго добре познато име във "Франчайзът" със сериозен опит във филмите за супергерои е Даниел Брюл - той е в ролята на режисьора Ерик. Германецът изигра барон Зимо в две продукции на Marvel - "Капитан Америка: Гражданска война" и последвалия спин-оф сериал "Ястребът и зимният войник". Брюл сподели в няколко свои интервюта, че се е почувствал унизен от това как студиото е променяло сценария в движение и нерядко е криело до последния момент от актьорите творческите промени. Другата основна причина за силното му представяне във "Франчайзът" е начинът, по който си служи с един от най-популярните стереотипи за германците - този за пословичната им липса на чувство за хумор.

"Франчайзът" е сериал, който не забравя и не прощава нито една порочна практика в работата на студията, които стоят зад съвременните блокбъстъри. Той е любовно писмо не към киното, а към невъзпятите герои в него - асистенти, творчески екипи, обслужващия и технически персонал. Хората, които жертват своето емоционално, психическо, а нерядко и физическо здраве, за да помогнат за създаването на филмите, които стотици милиони хора по света обичат да мразят.

"Франчайзът" има всички предпоставки да се превърне в един от хитовете на годината. Едно от нещата, които със сигурност ще се харесат на зрителите, е проявеното от Max чувство за самоирония (Maximum Studios), което все по-рядко се вижда в съвременния шоубизнес. Сам Мендес в тандем с Джон Браун, сценаристът на култовия "Наследници", ни предоставят история със свеж, но и мрачен хумор, неудобни истини, както и актьорски състав, който отлично знае как да подходи към сериал от такъв тип.

Независимо дали сте сред почитателите на филми за супергерои или сте от хората, които с радост следят падението на този жанр, "Франчайзът" е точно за вас.

Първият епизод на "Франчайзът" вече е наличен в стрийминг платформата Max.

Източник: webcafe.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини