Българин, тръгнал за джихад в Сирия, е осъден на 7 г. затвор

24-годишният младеж се радикализирал след като бил във Франция, твърди прокуратурата

24-годишен българин, който е тръгнал за джихад към Сирия и е направил опит за присъединяване към терористична организация, е осъден на 7 години лишаване от свобода за престъпление против републиката, съобщи Софийски градски съд. Това съобщиха от прокуратурата. Той е осъден, защото е имал за цел да участва в убийства и да създава смут и страх в населението.

Според обвинението, младежът се радикализирал след като преди 4 години заминал във Франция при вуйчо си. Известно време живеел при него, но общували рядко. Сам си намерил работа като общ строителен работник. Там той установил контакти с екстремистки настроени лица и попаднал в среда, която оказала радикално въздействие върху него.

Постепенно се радикализирал до степен да възприема повечето хора като „неверници“. Споделял пред приятелите си желание да отиде в Сирия и да се включи в редиците на терористични организации, където щял да помага на хората, на жените и децата, заедно с групировки на мъжете в Сирия и да воюва с оръжие срещу „неверниците“.

Малко след като се върнал в България при семейството си, близките на подсъдимия забелязали промяната в поведението му. Той променил външния вид, начина си на хранене и ежедневните си навици. Затварял се в стаята си, където се молел по цял ден, използвайки молитвено килимче с неговото име и четял мюсюлманска религиозна литература, говорел, че много хора в Турция имали нужда от помощ, пеел религиозни песни.

В социалните мрежи контактувал с много ислямисти и споделял клипове на хора с качулки, оръжия и хора с униформи, изпращал снимки на воюващи хора, клипове, свързани със Сирия и споделял желание да участва в боевете там. Поведението на подсъдимия ставало повод за семейни разправии, което го принуждавало да напуска дома си и да отива при приятели, с които разговарял основно на тема религия. Той изразявал привързаност към джихад и негативно мнение спрямо повечето хора, които според него били „неверници“, разказват от прокуратурата.

В един момент подсъдимият започнал да организира пътуване към Турция, обсебен от идеята да помага на хората в Сирия. Преди да замине подсъдимият оставил на свой приятел саморъчно написано на турски език писмо до родителите му със заръка да им бъде предадено три дни след като замине. В него заявявал намерението си да се присъедини към терористична организация, за да помага на нуждаещите се в борбата срещу „неверниците“.

От съдържанието на писмото ставало ясно, че подсъдимият е религиозно радикализиран, че изборът му е личен и е взел решението си, за да служи на Аллах, както и че това не е саможертва, а дълг. Написал още, че отива в Рая, че ще се присъедини към армията на Бога, отправял призив към родителите си да не го мислят и заявявал, че ще бъде добре.

След като пристигнал в Истанбул, потърсил джамия и място, откъдето може да хване автобус до гр. Хатай, който е в близост до границата със Сирия. Целта му била да се присъедини към терористична организация и да извършва джихад така, както бил описал в писмото.

След заминаването на подсъдимия в Турция баща му се свързал чрез социална мрежа с лице, на което открил, че синът му изпращал пари. Лицето отрекло да познава подсъдимия, а после изпратило на баща му снимка, пишейки, че са на почивка. След това изтрило чата. Подсъдимият се свързал чрез друга социална мрежа с майка си и ѝ казал, че е в Сирия, след което преустановил комуникацията с нея.

На 29.06.2021 г. родителите на младия мъж заминали за Турция и разказали всичко на местните полицейски власти. Подсъдимият бил установен и настанен в репатрационен център в гр. Хатай поради „нарушаване на забранена военна зона“, за което били уведомени българските власти. През август 2021 г. подсъдимият бил предаден от турските на българските власти на ГКПП „Малко Търново“.

В хода на досъдебното производство подсъдимият е бил с мярка за неотклонение „задържане под стража“. Преди внасяне на делото в съда мярката му е била изменена в домашен арест, която търпял и към момента на постановяване на присъдата.

Присъдата на СГС не е окончателна и подлежи на обжалване и протестиране пред Софийски апелативен съд.

 

Източник: http://www.segabg.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини