В Китай съчетаха ядрена батерия с фотоволтаична клетка

Китайски учени са намерили начин да използват алфа лъчите, излъчвани от разпада на радиоактивни изотопи за генериране на ток. Макар че досега повечето изследвания са били насочени към бета радиация, алфа-радиоизотопите предлагат значително по-висока енергийна ефективност.

Алфа-радиоизотопите имат висока енергия на разпад (между 4 и 6 мегаелектронволта), което надминава устройствата с бета-радиоизотопи. Проблемът е, че алфа частиците губят голяма част от енергията си поради „самопоглъщане“, което значително намалява реалната изходна мощност на тези батерии.

Екипът, ръководен от Ван Шуо от Университета Сучжоу, е разработил батерия, която използва слой, подобен на слънчев панел, за да улавя оптимално алфа радиацията.

Те са вградили енергиен конвертор - полимерен слой, който преобразува излъчваната енергия в светлина, а след това в електричество, подобно на фотоволтаични клетки.

При използването на само 11 микрокюри от радиоактивния елемент америций 243, устройството е произвело видима радиолуминисценция. Ефективността на превръщане на енергията от разпад в светлина е достигнала 3.43%.
Тази батерия, според учените, има изключително дълъг живот, не зависи от температурни промени и е стабилна дори след 200 часа непрекъсната работа.

Поради дългия полуживот на америций 243, батерията може да функционира векове наред.

Китайското издание Science and Technology Daily определи откритието като едно от най-значимите в областта на ядрените батерии през последните десетилетия, което може да отвори нови възможности за използване на ядрени отпадъци като енергиен източник.

Разработката на учените от Университета Сучжоу е публикувана в престижния журнал Nature.

 

Източник: it.dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини