Орбан обвини фон дер Лайен, че иска да го свали от власт

Унгарският премиер Виктор Орбан нарече пламенния дебат между него и Урсула фон дер Лайен  в Европейския парламент тази седмица ''опит за разпъване на кръст'' от страна на Европейския съюз, предава ''Политико“.

„Тези, които бяха там, за да дебатират, искаха кръвта ни. Изобщо не искаха смислен дебат, а си представяха политически бой и ни нападнаха'', каза Орбан в интервю за унгарското държавно радио в петък сутринта, като започна тирада срещу основния му опонент в дебата от сряда: Урсула фон дер Лайен.

Председателят на Европейската комисия разкритикува Орбан в реч пред парламента след обръщението на унгарския лидер, критикувайки го, че се приближава към Владимир Путин, допуска чужда намеса от Русия и Китай и подвежда унгарския народ.

''Фон дер Лайен и лидерът на Европейската народна партия Манфред Вебер открито обявиха намерението си да свалят унгарското правителство'', твърди Орбан. Той заяви, че двете основни политически семейства в ЕС вече са определили с кого искат да го сменят. ''Европейските социалисти искат да делегират евродепутата Клара Добрев, а ЕНП иска Петер Мадяр'', каза Орбан. Мадяр е един от най-отявлените опоненти на Орбан.

Дебатът

Виктор Орбан и Урсула фон дер Лайен се сблъскаха директно по време на пламенен дебат в Европейския парламент в сряда, припомня БГНЕС. Двамата лидери представиха тотално противоположни виждания за бъдещето на Европа и разкриха силната си неприязън един към друг.

Унгарският премиер отхвърли политиката на ЕС спрямо войната в Украйна като ''лошо планирана и лошо осъществена'' и призова блока да възобнови комуникациите с Кремъл - нещо, което той се опита да направи при спорното си посещение в Москва през юли.

Председателят на Европейската комисия Фон дер Лайен се спря на пътуването на Орбан в Москва, за да каже: ''Все още има хора, които обвиняват за тази война не нашественика, а нападнатата страна. Не жаждата за власт на Путин, а жаждата за свобода на Украйна. Искам да ги попитам: биха ли обвинили някога унгарците за съветската инвазия през 1956 г.? Или чехите и словаците за съветските репресии през 1968 г.?'', каза Фон дер Лайен.

Орбан реагира остро на сравнението и заяви, че Унгарската революция от 1956 г. ''няма нищо общо'' със съпротивата на Украйна срещу руските войски. ''В миналото, както се казва в договорите, Комисията е била пазител на договорите, тя е била неутрален орган'', каза той. ''Нейната работа бе да остави настрана политическите дебати и да се справя с различията по правен път, но сега това се промени. Вместо да бъде пазител на договорите, тя е политически орган, политическо оръжие'', добави Орбан, обръщайки се директно към фон дер Лайен.

След това той нападна ''Зелената сделка'' на фон дер Лайен за това, че не е взела под внимание ''индустриалната политика'' при разработването ѝ - недоволство, което надхвърли границите на консервативните кръгове, и директно обвини за бавния растеж и високите цени на енергията в ЕС общата стратегия за ''отдалечаване'' от руските изкопаеми горива след войната в Украйна.

Орбан също така осъди ''задушаващите търговски ограничения'' - очевидна препратка към митата върху произведените в Китай електромобили, които ЕС одобри миналата седмица след интензивни обсъждания. Унгария категорично се противопостави на мярката.

Но докато по отношение на икономиката и климата премиерът „игра“ сравнително безопасно, той драстично повиши температурата на дебата, когато засегна темата за незаконната миграция и заяви, че пристигането на кандидати за убежище от страни с ниски доходи „увеличава антисемитизма, насилието срещу жени и хомофобията“. Като решение той предложи ЕС да се съсредоточи върху създаването на ''външни горещи точки'' в съседните държави, където да се обработват молбите за убежище.

По отношение на миграцията фон дер Лайен порица правителството на Орбан за това, че е разширило схемата си за т.нар. „национални карти“ за руски и беларуски граждани, която според Будапеща не представлява риск, и че е подписало споразумение за сигурност с Пекин, което позволява на китайски полицаи да бъдат разположени в Унгария. ''Всички ние искаме да защитим по-добре външните си граници. Но ще успеем, само ако работим заедно срещу организираната престъпност и проявяваме солидарност помежду си'', заяви председателят на ЕК.

 

Източник: http://www.segabg.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини