Славея на Тракия събра над 700 певци в Хасково

    Хасково е домакин на Петия фолклорен фестивал „С песните на Тодор Кожухаров“ този уикенд. За първи път той се провежда в рамките на два дни, в които близо 700 самодейни изпълнители от страната ще демонстрират вокален талант.

    Певческата надпревара бе открита с приветствие и изпълнение на Славея на Тракия и основател на оркестър „Южни ритми” – Тодор Кожухаров. В официалната програма участваха още Дарина Славчева и Петър Кирилов.

    Участниците ще бъдат оценявани от жури в състав - солистката на ансамбъл „Тракия“ д-р Дарина Славчева, Тодор Кожухаров, младият северняшки певец Петър Кирилов и доказаният журналист в областта на българската народна музика Николай Чапански. Награждаването е в неделя.

    Домакин е Народно читалище „Проф. Д-р Асен Златаров – 1961“ и се организира с подкрепата на община Хасково.

    Фестивалът има амбицията да популяризира песните на Тодор Кожухаров и да съхрани фолклорното богатство на Тракия.

    Любимецът на три поколения българи получава първата си награда още в трети клас – на Националния събор за народно творчество „Китна Тракия пее и танцува“ през 1966 година. Получава Златен медал от „Световния шампионат по изкуствата“ в Лос Анжелис през 1998 година Лос Анжелис, САЩ. През 2019 година Тодор Кожухаров бе удостоен със званието „Почетен гражданин“ на Хасково. Той получава и званието Академик по фолклорно пеене от Организацията на обединените българи по света през 2022 година.

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ян
      янко димитров
      1 -1
      14:50, 12 окт 2024
      да бяхте я публикували тази статия вчера, аз сега как да отида като закъснях?
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Случаен виц

    Последни новини