Белгия предлага система за проследяване на внасяния в ЕС втечнен газ от Русия

 Белгия предлага да бъде въведена обща европейска система за проследяване на руския втечнен газ, внасян в ЕС, за да може да се прилагат европейските санкции срещу Русия. Това съобщиха местни медии, като се позоваха на изказване на белгийския министър на енергетиката в оставка Тине ван дер Стратен, предава кореспондентът та БТА Николай Желязков.

Министърът отчита, че вносът на втечнен газ в Белгия се е удвоил и страната се затруднява да прилага санкциите. Според нея е необходимо ЕС да промени законодателството, за да може по-бързо да бъдат прекратявани договорите с руските доставчици на втечнен газ, сключени преди Русия да бъде санкционирана заради това, че нападна Украйна. По нейните думи засега прекратяването на дългосрочните договори води до правни неясноти.

ЕС наложи през юни санкции срещу вноса на руски втечнен газ, които въвеждат забрана за прехвърляне на горивото между кораби в европейските териториални води, дори да е предназначено за държави извън ЕС. Медиите поясняват, че Белгия е особено засегната от тези решения, тъй като управлява терминали за втечнен газ за доставки в Северозападна Европа.

 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини