Android 15 прави устройствата практически неуязвими на кражба

С пускането на Android 15 сигурността на устройствата, работещи с тази операционна система ще се подобри значително. Това се отнася за смартфоните Pixel, както и за други устройства с Android 10 и по-нови версии. Някои от основните нови функции включват заключване на устройството при опит за изключване от мрежата, дистанционно заключване и подобрена защита срещу възстановяване на фабричните настройки.

Причините, поради които Google засилва защитата именно срещу физическа кражба на устройството са очевидни. Загубата на смартфон може да бъде голям стрес, особено като се има предвид колко много информация се съхраняваме в устройствата си. Снимки, банкова и лична информация – всичко това може да се окаже в ръцете на неподходящи хора. Актуализацията, която стана достъпна вчера предлага нови начини за защита на устройството както в момента на кражбата, така и преди това.

Една от основните функции е Theft Detection Lock – система за заключване, базирана на изкуствен интелект.

Функцията използва изкуствен интелект, за да разпознае опит за кражба, анализира различни фактори, включително внезапни вибрации, като например при изтръгване на смартфона от ръцете ви. Съответно, ако бъдат открити необичайни действия, екранът автоматично се заключва, за да попречи на крадеца да получи достъп до устройството. Google вече започна да внедрява постепенно функцията Theft Detection Lock, включително в Android 10 и по-нови версии.

Друга нова функция в тази посока Offline Device Lock, която защитава смартфона ви, в случай че някой се опита да го изключи от мрежата, за да извлече данни или да избегне опцията „Find Device“.

Ако телефонът остане офлайн за дълъг период от време, екранът ще бъде заключен. Друга интересна функция, наречена Remote Lock (Дистанционно заключване) ви позволява бързо да заключите откраднато устройство от разстояние. Системата ще може не само да го заключи, но и да определи местоположението и да изтрие данните в него.

Google се е погрижила и за сигурността като цяло.

Сега за промяна на настройките, като например тези в менюто „Find My Device“ ще се изисква въвеждане на ПИН код или парола, а няколкото неуспешни опита за влизане в системата могат да се третират като опит за кражба, след което устройството ще бъде заключено. И накрая, подобрената защита за възстановяване на фабричните настройки ще затрудни нулирането на смартфона без достъп до профила ви в Google. Според компанията този ход ще направи препродажбата на откраднати устройства по-малко печеливша, като същевременно ще защити данните на собствениците.

По-късно тази година Google планира да добави и опционална функция, наречена Identity Check за проверка на самоличността, която ще може да се използва при биометрично удостоверяване при достъп до ключови настройки на устройството, като например промяна на ПИН кода или деактивиране на защитата срещу кражба.

Източник: kaldata.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини