Бейрут - един град в плен на войната

Детонации, враждебност, недоверие - и постоянното бръмчене на дронове. Войната в Бейрут изцежда силите на хората.

По уикенда времето бе хубаво: синьо и безоблачно небе, т.е. идеални летателни условия за израелските бойни и наблюдателни дронове. Те кръжаха над града от сутринта до вечерта, а от южните предградия се чуваха детонации. Въздушните удари бяха най-тежките от много дни насам, пише в репортаж от Бейрут кореспондентът на ARD Мартин Дурм.

В зависимост от посоката на вятъра кълбата черен дим се насочваха към морето или към града. Израелски армейски говорител обяви, че при нападенията военните части са ударили оръжейно депо на Хизбула и са атакували финансовата инфраструктура на терористичната групировка.

Този вид съобщения са обичайни след извършването на бомбардировки. Министерският съвет на Ливан обяви други цифри: от началото на войната загиналите са почти 2500, ранените са 11 500, прокудените са 1,3 милиона, много от тях живеят по улиците на Бейрут или в мизерни лагери.

„Тук не ни искат"

„Още сме живи, но мястото ни не е тук - ние сме чужди, не ни искат“, казва пред ARD Мариам, която подобно на много други шиити е дошла в столицата с децата си от южната част на страната, където се водят тежки сражения.

Войната е обхванала и Бейрут. В сунитския квартал Хамра, пълен с бежанци, се чува най-вече обичайният градски шум, вижда се абсурдната суета на хората, които се опитват някак да се справят с делника - заради себе си и своите семейства.

Магазините и фризьорските салони работят, преминават автомобили и ролери, но постоянното бръмчене на израелските дронове изнервя всички.

Конфликти в града

Непрестанно има конфликти между тези, които живеят в Бейрут, и онези, които търсят убежище в града. „Не трябва да се забравя, че хората, които са прокудени, са преживели ужасни неща, те идват тук, пълни с гняв и сломени от мъка“, казва пред ARD Омейма Фара, директорка на Малтийския орден, който осигурява медицинско обслужване на стотиците изгнаници в християнската източна част на Бейрут.

Недоверието към чужденците е голямо, носят се слухове за нападения и набези, много християни в Източен Бейрут и много сунити в западната част на столицата се чувстват застрашени от притока на шиити от юг. „Не излизайте от домовете си през нощта“, препоръчват по-старите жители на града.
Няма нито вода, нито ток

Жилищният блок срещу студиото на ARD е на 12 етажа. Той дълго време е стоял празен, смятан за невъзможен за обитаване, застрашен от рухване. Сега целият е пълен с бежански семейства. Но вътре няма нито вода, нито ток. През нощта се вижда светлината на фенерчетата - лъчите им по стените изглеждат така, като че ли изгнаниците от всички израелско-арабски войни изпълняват абсурдни игри на сенки.

 

Източник: http://www.dw.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини