Трудови колективи в действие: Следователите искат ВСС да избере Сарафов за главен прокурор

Усилията за избор на следващ главен прокурор от настоящия състав на Висшия съдебен съвет (ВСС) продължават с пълна сила. От Камарата на следователите излязоха със становище, в което обясняват, че още от римското право важи принципът „законът добър или лош, трябва да се спазва“. Затова процедура трябвало да се проведе. Единственият кандидат за поста е настоящият временен главен прокурор Борислав Сарафов.

Съдебните кадровици са с изтекъл мандат от две години, а мнозинството от тях са показали, че са всичко друго, но не и независими от политическите партии. Това са същите хора, които избраха за главен прокурор Иван Гешев, защитаваха го три години и мигом го уволниха след като бе даден знак, че ГЕРБ и ДПС не го желаят на поста.

Наскоро съветът откри процедура за избор на следващ шеф на държавното обвинение. Против намеренията им се обявиха от ПП-ДБ, както и президентът Румен Радев.

А къде бяхте, когато уволнихме Гешев?

Преди седмица ВСС прие своя позиция, в която защити действията си и обяви, че призивите да не се провежда процедура били искания да се наруши конституцията.

„Забележителен е фактът, че през 2023 г. когато ВСС откри процедура за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор, липсваха възражения за нелегитимност и морален интегритет на съвета“, бе записано в нея.

От съвета казаха още, че вината за това да работят с изтекъл мандат е на политическите партии.

Последното е вярно – нито един парламент през последните години не намери време и желание да попълни своята квота във ВСС. Конституционният съд пък излезе с решение, според което макар и с изтекъл мандат, ръководните органи на институциите могат да функционират, с което бетонира началниците в редица държавни структури.

Най-добрият началник

В позицията си от сряда следователите настояват, че ВСС е „законно избран и конституционно уреден орган, който следва да изпълнява задълженията си в пълен обем“. Те също настояват, че политиците са виновни за липсата на избор на нови членове на съвета. Не е пропусната и похвала към кандидата Сарафов. Разказана е професионалната му биография и е посочено, че шест години е ръководил „далновидно“ националното следствие.

„Той е един от нас, доказал се е като професионалист и човек от системата, преминал всички нива в йерархията“, пишат следователите за началника си.

„Ние, магистратите, избрахме своите представители във ВСС още преди близо 2 години, но Народното събрание не го направи своевременно. Нещо повече - към момента не са налице дори наченки да бъдат инициирани съответните процедури за това. Какво да очакваме тогава - да се блокира работата на съдебната система чрез липсата на кадрови орган или тя да остане без постоянни ръководители на два от най-висшите постове в съдебната власт? Ако това се допусне, магистратите ще работят в постоянна несигурност, обругавани, че не постигат очакваните от обществото резултати“, пишат следователите.

От години следствените служби са на подчинение на прокуратурите по места. Това не е първият път, в който съсловна организация се използва в услуга на кандидат за главен прокурор. При избора на Гешев от десетки „трудови колективи“ навсякъде из страната се пращаха възторжени писма в негова защита.

 

Източник: mediapool.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини