Ден преди отбелязването на Деня на град Радомир, Общинският съвет (ОбС) проведе тържествена сесия

Изображение 1 от 6

    Ден преди отбелязването на Деня на град Радомир, Общинският съвет (ОбС) проведе тържествена сесия.
    В дневният ред бяха разгледани три точки, внесени от кмета Кирил Стоев – за ратифициране на споразумение за сътрудничество и съвместни дейности между град Радомир и град Босилеград, Република Сърбия, чрез който да се установи трайно партньорство за осъществяване на съвместни дейности в областта на развитието на туризма, културата, спорта и младежките дейности, за връчване на „Почетен знак на община Радомир“ и „Почетна грамота за заслуги към община Радомир“ на Георги Гьолски и докладната за именуването на малка и голяма зала в Младежкия културно-информационен център „Европа“ в града на имената на почетните граждани на Радомир акад. Симеон Спиридонов и проф. Евгени Кузманов.
    „В навечерието сме на големия християнски празник и празник на град Радомир – Димитровден. Нека днес си направим необходимата равносметка на постигнатото и да продължим изграждането на нашето бъдеще. За празника да си пожелаем много здраве, щастие и оптимизъм. Димитровден е повод всички да се обединим около любовта си към Радомир. Това е денят, в който се пресичат неговата история и бъдеще. Нека бъдем водени от стремежа да превърнем града си в още по-красиво и привлекателно място, да работим със сърце и душа за тази кауза“, призова председателят на Общинския съвет Светослав Кирилов и даде начало на тържественото заседание.
    „Днес имам честта да се обърна към вас по повод тържествената сесия на Общинския съвет в навечерието на празника на град Радомир. Преди почти година по време на клетвата ми като кмет, заявих че ще търся подкрепа от всички в Общинския съвет и продължавам да смятам, че това е правилно. Благодаря ви, че работим за това да защитаваме интересите на гражданите и на политиките, които ще създадат по-добри условия за живот в общината. Показахме, че е важно да говорим конкретно, да споделяме идеи, да не говорим популистки“, заяви кметът Кирил Стоев по време на обръщението си по повод тържественото заседание на Общинския съвет.
    „В ежедневното търсене на решения за проблемите на хората съумяхме да запазим добрия тон и да работим с разум в името на доброто на община Радомир. Днес предстои да вземете поредните си важни решения, в знак на почит, уважение и признание на делото на значими личности за нашия град. Вярвам, че ще продължаваме да работим в името на това – за Радомир да се говори с добро, а хората, които живеят тук да имат по-добри условия за живот, развитие, работа, образование, здравеопазване, свободно време“, добави още Стоев.
    Общинският съвет взе решение Георги Гьолски да бъде удостоен с „Почетен знак на община Радомир“ и „Почетна грамота за заслуги към община Радомир“, а залите в МКИЦ „Европа“ да носят имената на почетните граждани Спиридонов и Кузманов.
    Творби на Симеон Спиридонов са експонирани на изложби в Испания, Гърция, САЩ, Русия, Мексико, Португалия, Полша, Вликобритания и др.
    Творчеството си представя в общо 38 самостоятелни изложби в страната и чужбина. Има изложени картини и в сградата на ООН. Удостоен е със званието Академик на Българската академия за науката и изкуството. Член на Световната асоциация на художниците към FIAP-UNESCO. През 2013 година е носител на високото държавно отличие „Златен век“. Има авторитетно присъствие в престижната френска класация „100 художници енциклопедисти на ХХ век“. Член е на Съюза на българските художници. През 1986 г. в Гран Пале - Париж, получава приз за графика. През 1994 г. е отличен с наградата „Хуан Миро“ във Валенсия. Член е на Международната организация за защита на животните. Симеон Спиридонов е провъзгласен за Почетен гражданин на гр. Радомир и на гр. Севлиево.
    Евгени Кузманов е автор на 11 книги - романи, повести, разкази. Носител е на наградата "Гравитон" за романа „Кристална зала“ и на голямата награда от Третия национален конкурс „Развитие“ за рома „Виявици и фучавини“, в който героите са радомирци. Негови пластични творби и рисунки са притежание на Национална художествена галерия, частни колекции във Франция, Холандия, Белгия, Германия, Русия. Негова скулптура на черен орел от мрамор е била подарена на президента на САЩ Бил Клинтън при посещението му в България. През 2008 година е открит двуметровият паметник на бозаджията пред Народно читалище „Напредък-1895“ в Радомир, който е и единствен в света. Неговият автор е писателят и художник Евгени Кузманов. Той е провъзгласен за Почетен гражданин на гр. Радомир.
    След тържествената сесия кметът на Община Радомир Кирил Стоев и председателят на Общинския съвет Светослав Кирилов заедно с акад. Симеон Спиридонов и проф. Евгени Кузманов откриха заедно именуваните зали.

    Източник: Perunik.COM

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини