Рискови фактори за рак на гърдата

Ракът на гърдата е заболяване, при което анормалните клетки на гърдата растат извън контрол и образуват тумори. Ако не се контролират, туморите могат да се разпространят по цялото тяло и да станат фатални.

Раковите клетки на гърдата започват вътре в млечните канали и/или млечните лобули на гърдата. Най-ранната форма (in situ) не е животозастрашаваща и може да бъде открита в ранните етапи. Раковите клетки могат да се разпространят в близката тъкан на гърдата (инвазия). Това създава тумори, които причиняват бучки или удебеляване.

Инвазивните ракови заболявания могат да се разпространят в близките лимфни възли или други органи.

Лечението зависи предимно от вида на тумора и неговото разпространение. Лечението съчетава хирургия, лъчетерапия и медикаменти.

През 2022 г. е имало 2,3 милиона жени, диагностицирани с рак на гърдата, и 670 000 смъртни случая в световен мащаб. Ракът на гърдата се среща във всяка страна по света при жени на всяка възраст след пубертета, но с увеличаване на честотата на по-късен етап от живота.  

Женският пол е най-силният рисков фактор за рак на гърдата. Приблизително 99% от рака на гърдата се срещат при жените и 0,5-1% от рака на гърдата се срещат при мъжете. Лечението на рак на гърдата при мъжете следва същите принципи на управление, както при жените.

Някои фактори увеличават риска от рак на гърдата, включително напредване на възрастта, затлъстяване, вредна употреба на алкохол, фамилна анамнеза за рак на гърдата, анамнеза за излагане на радиация, репродуктивна история (като възраст, на която е започнал менструалният цикъл и възрастта при първата бременност), употреба на тютюн и хормонална терапия след менопауза. Приблизително половината от рака на гърдата се развиват при жени, които нямат идентифициран рисков фактор за рак на гърдата, различен от пола (жена) и възрастта (над 40 години).

Фамилната анамнеза за рак на гърдата увеличава риска от рак на гърдата, но повечето жени с диагноза рак на гърдата нямат известна фамилна анамнеза за заболяването. Липсата на известна фамилна анамнеза не означава непременно, че жената е изложена на намален риск.

Някои наследствени генни мутации с висока пенетрантност значително увеличават риска от рак на гърдата, като най-доминиращите са мутациите в гените BRCA1, BRCA2 и PALB-2.

Ракът на гърдата може да има комбинации от симптоми, особено когато е по-напреднал. Симптомите на рак на гърдата могат да включват:

  •     Бучка или удебеляване на гърдата, често без болка;
  •     Промяна в размера, формата или външния вид на гърдата;
  •     Трапчинки, зачервяване, вдлъбнатини или други промени в областта на кожата;
  •     Промяна във външния вид на зърното или кожата около зърното (ареолата) ;
  •     Изтичане на необичайна или кървава течност от зърното.

Хората с необичайна бучка на гърдите трябва да потърсят медицинска помощ, дори ако бучката не боли.

Повечето бучки в гърдите не са злокачествени. Бучките на гърдите, които са ракови, е по-вероятно да бъдат успешно лекувани, когато са малки и не са се разпространили в близките лимфни възли.

Ракът на гърдата може да се разпространи в други части на тялото и да предизвика други симптоми. Най-честото първо откриваемо място на разпространение са лимфните възли под мишницата, въпреки че е възможно да има ракови лимфни възли, които не могат да се усетят.

С течение на времето раковите клетки могат да се разпространят в други органи, включително белите дробове, черния дроб, мозъка и костите. След като достигнат тези места, могат да се появят нови симптоми, свързани с рак, като болка в костите или главоболие.

Лечението на рак на гърдата зависи от подтипа на рака и от това колко той се е разпространил извън гърдата в лимфните възли (етапи II или III) или в други части на тялото (етап IV).

Лекарите комбинират лечение, за да сведат до минимум шансовете ракът да рецидивира. Те включват:

  •     Операция за отстраняване на тумора на гърдата;
  •     Лъчева терапия за намаляване на риска от рецидив в гърдата и околните тъкани;
  •     Лекарства за унищожаване на раковите клетки и предотвратяване на разпространението, включително хормонални терапии, химиотерапия или таргетни биологични терапии;


Референции:

1. https://www.nationalbreastcancer.org/breast-cancer-awareness-month/
2. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/breast-cancer

 

 

Източник: http://puls.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини