Художници отвърнаха на вандалите с изложба "Стихии"

    Изложба „Стихии“ събра 50 творби на 45 художници във фоайето на читалище „Св.св „Кирил и Методий“ в Първомай.

    Идеята е на Мария Петкова, а организатори са тя, Николина Андреева и Неделчо Марков.

    „Днешната изложба беше подтикната от едно явление, което виждаме по улиците на нашия град каза Ники Андреева. Всички ние сме попадали на неприятни гледки в подлези и по улиците, дори върху украсата на града. Постоянно виждаме как едни хора създават красота, а други незнайно кога вървят след тях и я рушат“.

    След като няколко от стиропорените великденски яйца бяха начупени от хулигани, Мария Петкова предлага да направят изложба и да дадат възможност на всеки който иска да покаже стихията си чрез изкуство. Така „отварят“ традиционната детска изложба и канят творци от всички възрасти да се включат. Присъединяват се и художници от други населени места. Показаните творби са с различни техники и материали, има керамика и фотография.

    Изложбата „Стихии“ беше открита с кратка програма, подчинена на заглавието: Квартет „Ширити“ преминаха през сърцата на публиката като стихия, носеща българския фолклор. Песните „Повей, ветре“ и „Устрем, изпълнени от Ралица Стоянова и Атанаска Тенева също носеха усещането за вятър и действие, а с кратко есе за пречистващата сила на стихиите се включи Теодора Кирякова.

    Когато сме силни и владеем себе си, самите ние сме стихия, която може да разрушава и убива или да създава и лекува – убедени са организаторите.

    Те благодариха на Община Първомай и читалището-домакин за подкрепата за реализирането на тази изложба.

    Официално изложбата беше открита от заместник-кмета на общината Радослава Ставрева. Тя им благодари за инициативата и пожела още много изложби. Петранка Стоянова – секретар на читалището също поздрави организаторите.

    Всички участници в изложбата си тръгнаха с грамота за участие. 

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Последни новини