Над 600 полицаи ще охраняват изборите в Хасковска област

Над 600 полицейски служители са ангажирани с гарантиране на сигурността, превенция на престъпленията, свързани с избирателните права на гражданите, както и с пресичане, разследване и ефективно противодействие на престъпна дейност, съобщиха от полицията.

До приключването на изборите, на публични места и в районите на изборните секции ще има засилено полицейско присъствие и мобилни екипи. Създадена е организация за незабавно реагиране и проверка на постъпващите сигнали за нарушения на изборния процес и обществения ред.

ОДМВР Хасково осигурr охрана и ескорт на превозните средства, превозващи бюлетините и машините за гласуване до общинските центрове в областта по предварително определени маршрути. Проведени са срещи с председателите и членовете на РИК и с органите на местната власт и местното самоуправление относно цялостната дейност, касаеща  охраната на изборния процес, извършени са охранителни проверки на всички помещения за съхранение на бюлетините и изборните материали, а също така и помещенията, определени за СИК.

Днес, 26 октомври 2024г., служителите от сектор „Български документи за самоличност“ работят на пълен работен ден, от 8,30-17,30 часа, за да могат гражданите, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас в деня на изборите. Ако гражданин не разполага с валиден документ за самоличност, той има възможност да подаде заявление и съответно да му бъде издадено удостоверение, с което да упражни правото си на глас. Удостоверителните документи се издават в случай на изгубена или открадната лична карта или зелен граждански паспорт, лична карта с изтекъл срок на валидност или ако на лицето за пръв път предстои да се издаде документ за самоличност. Документа важи само за изборния ден. В утрешния ден работното време на сектора ще бъде от 8,30 – 19,30 часа.

За престъпления срещу политическите права на гражданите и други правонарушения, препятстващи нормалното протичане на изборния процес сигнали и жалби могат да се подават в съответните структури на Министерството на вътрешните работи - СДВР, ОДМВР, както и на открита линия на МВР за подаване на сигнали за изборни нарушения на телефон 02/90112 98 и на електронен адрес:  izbori@mvr.bg.
Подаваните на откритата линия сигнали трябва да са относими към дейността на МВР по време на изборния процес.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Пи
    Пича с Москвича
    1 -2
    19:04, 26 окт 2024
    600 измекяра ще вземат извънредни за нищоправене и тормоз на обикновените хора.
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини