Кои ще са новите четирима депутати от Смолянска област?

Изображение 1 от 2

     По последни данни в Смолянска област е отчетена най-високата избирателна активност. В региона са гласували над 43 процента от имащите право на глас. За сравнение в страната избирателната активност е малко над 33 процента. За пореден вот анестезиологът д-р Красимир Събев от ГЕРБ-СДС печели най-много преференции, които му осигуряват отново място в Народното събрание. 

    От 94 719 избиратели в Смолянски регион до урните са отишли 41 309 души. Най-голяма народна обич под формата на преференции е получил анестезиологът д-р Красимир Събев – 3 712. Лекарят бе втори в листата на ГЕРБ-СДС след кмета на Смолян Николай Мелемов. Още при номинацията си за водач обаче Мелемов обяви, че няма да става депутат и ще продължи да изпълнява функциите си на градоначалник. Това автоматично осигурява връщането на д-р Събев на депутатската банка.

    Втори с най-висок личен вот е осмият в листата на ГЕРБ-СДС – Тодор Батков-син. Той е получил 2918 преференции. Ако Герб получат втори мандат, Батков-син ще може да влезе в Нарадонто събрание Третото място за най-харесван кандидат е Михал Камбарев, водач на листата на ПП-ДБ. За него са гласували с преференции 1262 души.

    Смолянска област ще има четири мандата в следващото Народно събрание. Резултатите на политическите сили обаче засега разкриват категорично само първите два. Със сигурност, освен д-р Събев, в Народното събрание се връща и дългогодишният депутат Хайри Садъков, който е от партията на Ахмед Доган.

    От оставащите два неясни мандата шанс да вкарат депутат имат както ДПС „Ново начало“, чийто водач е Халил Летифов, така и ПП-ДП. За Летифов се знае, че е водач и в Стара Загора. Това може да даде шанс на втория в листатата- бившият кмет на село Смилян Сафедин Чикуртев. Последната дума обаче ще има системата Хеър-Ниймайер, която ще определи кои ще са двамата неясни депутати от Смолянско. Изчислението по метода на остатъка неведнъж е давало шанс на партии с ниски резултати в региона да успеят да вземат четвъртото депутатско място. На последните избори късметът бе на страната на партия „Величие“.

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини