25 души загинаха при взрив в мина в Западна Вирджиния

Снимка: Reuters

Двайсет и пет души са загинали от взрив, избухнал в каменовъглена мина в Западна Вирджиния, САЩ, съобщи Асошиейтед прес, цитирайки компанията собственик "Маси енерджи". Експлозията е станала вчера около 15 ч. местно време. Мината се намира на петдесетина километра южно от Чарлстън, столицата на щата.

Загиналите излизали от обекта с микробус, когато избухнал взривът. Експлозията е унищожила всички комуникации в мината. Няма срутване, но още не се знае какво е причинило експлозията. Експерти по безопасност на труда предполагат, че може би е имало нарушения в поддържането и работата на вентилационната система, която трябва да изкарва на повърхността взривоопасния газ метан.

"Маси", базирана в Ричмънд, има подразделения в Западна Вирджиния, Кентъки и Вирджиния, и е най-големият производител на въглища в Централните Апалачи.

Мината, където тази нощ проехтя взривът, отдавна има проблеми с безопасността на труда, отбелязва Асошиейтед прес.

Спасителните екипи се опитваха да стигнат до десет миньори, за които се предполага, че са останали затрупани в мината. Спасителната операция обаче е прекратена, макар че още не е ясна съдбата на четирима души.

Президентът Обама е телефонирал снощи на губернатора на щата Джо Манчин, за да изрази съболезнования и да предложи помощ, съобщава БТА.

Инцидентът е най-смъртоносният в историята на американската миннодобивна индустрия от януари 2006 г., когато 12 миньори загинаха след експлозия в Толмансвил, пак в Западна Вирджиния. През 2007 г. деветима загинаха при срутване в мина в Юта. При най-тежката злополука в американската история 362-ама миньори са загинали при експлозия в мина също в Западна Вирджиния през 1906 г.

По официални данни инциденти в каменовъглените мини в страната са причинили смъртта на 18 души през 2009, на 30 през 2008, на 34 през 2007 и на 47 през 2006 г., съобщи Франс прес.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини