Мощно земетресение разтърси индонезийския остров Суматра

Мощното земетресение с магнитуд 7,8 бе последвано от най-малко три вторични труса край брега на индонезийския остров Суматра днес, предаде Ройтерс.

Земният трус е регистриран в 5.15 ч. местно време (22.15 ч. по Гринуич снощи), на 205 км северозападно от Сиболга, на остров Суматра, и 1425 км северозападно от столицата Джакарта, съобщи геоложкият институт на САЩ. Трусът е бил на дълбочина 46 км под водната повърхност.

Жителите на райони в провинция Ачех изпаднаха в паника. На места бе спряно електричеството. Местните власти нямат информация за жертви или поражения.

Центърът за предупреждение на цунами в Пасифика съобщи, че може да възникнат локални вълни цунами, но няма опасност от големи разрушителни вълни. Предупреждение за опасност от цунами бе издадено в Тайланд и Индонезия след земетресението на остров Суматра, пише БТА.

По-късно двете държави отмениха предупреждението за цунами, издадено след силното земетресение с магнитуд 7,8, разтърсило индонезийския остров Суматра, предадоха Франс прес и Ройтерс. Националният център за предотвратяване на бедствия в Тайланд бе предупредил, че има голяма вероятност цунами да удари шест провинции на Андаманския бряг. Предупреждението бе отменено, след като възникна вълна от около 15 сантиметра, уточни центърът.

Губернаторът на индонезийската провинция Ачех съобщи, че властите нямат информация за жертви или поражения. "Сега съм на брега, част от хората бяха потърсили убежище на по-високи места, но се върнаха по къщите си", каза той.

През декември 2004 г. земетресение със сила 9 разтърси крайбрежието на провинция Ачех и породи цунами в Индийския океан, което предизвика смъртта на 226 000 души в Индонезия, Шри Ланка, Индия, Тайланд и още девет страни, напомня Ройтерс.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини