Полският президент Лех Качински загина в самолетна катастрофа

На борда на Ту-154 са се намирали 132 души

Самолетът на полския президент Лех Качински се разби при приближаване към летището на западния руски град Смоленск, предаде Ройтерс, като се позова на полски официален представител на аерогарата.

Предвидено бе Качински и семейства на жертви от клането в Катин да присъстват днес на възпоменателна церемония за 70-ата годишнина от избиването на 22 000 полски офицери и интелектуалци през 1940 г. от съветски агенти в Катинската гора, близо до Смоленск.

На борда на разбилия се пътнически самолет в Русия се е намирал президентът Лех Качински, предаде РИА Новости.

"В събота в околностите на Печорск, Смоленска област, се разби самолетът Ту-154 на полския президент. В момента на инцидента е имало гъста мъгла. На борда на самолета е имало 132 души, в това число президентът и съпругата му", съобщи Маркин, цитиран от Фокус.

По предварителни данни самолетът се е разбил на около 500 метра от пистата.

Според свидетели гъстата мъгла, която покрива района, не е дала възможност на екипажа да приземи самолета.

На борда на разбилия се Ту-154  освен президента на Полша Лех Качински и съпругата му, са били министърът на отбраната Йежи Смаджински, шефът на Полската народна банка, депутати от всички политически партии, генерали и бискупи от католическата църква. Президентът на Полша е пътувал на частно посещение за мемориала Катин, където на 7 април 1940 г. от НКВД са били разстреляни около 15 000 полски офицери.

"На мястото на инцидента работят следователи и криминалисти на Следственото управление на Следствената комисия на Прокуратурата на Русия за Смоленска област и специалисти на междурегионалното Следствено управление на транспорта. Започнати са първоначални следствени действия”, съобщи представител на Следствената комисия на Прокуратурата на Русия. 

Кадри на tvn24.pl:

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини