Самолетът "ТУ-154" бил подсигурен тройно

Самолетът "ТУ-154" е подсигурен тройно, така че ако откаже една система, автоматично се включва другата система, така че да бъде осигурено кацането.

Предполагам, че става дума за грешка на екипажа. Това каза в интервю за Фокус бившият пилот от правителствения екипаж Петър Петров.

"При лоши метеорологични условия също е осигурен самолетът. Самолетът даже, ако екипажът го насочи, правилно може да кацне – без пилот, както се казва. Може да са допуснали грешка, предполагам при пробиването на облаците”, каза още пилотът.

По думите му самолетът е много надежден. „Ние сме летели много с ТУ 154.

Аз също съм бил част от правителствения екипаж и не мога да си представя, какво може да са направили, за да допуснат тази грешка”, допълни той.

"По принцип е възможно от земята да им кажат – минете на втори кръг или недейте да кацате, а пък те по собствено решение да вземат да намалят височината и да кацнат. Командирът носи отговорност за всичко. Диспечерите им казват каква е височината на облаците на мъглата, на времето и при дадена обстановка те могат да кажат, вие не можете да кацнете при 30 метра видимост, трябва да преминете на втори кръг или да кацнете на друго летище. Но екипажът може да вземе решение и да кацнат на своя отговорност”, каза още Петров.

Органите на реда продължават огледа на мястото на катастрофата на полския правителствен самолет „Ту-154” в Смоленска област на Русия, съобщи помощник-ръководителят на регионалното управление на следствената комисия към руската прокуратура Наталия Хомутова, цитирана от РИА Новости.

"Огледът на мястото на катастрофата продължава, вероятно следствените действия ще продължат”, допълни тя.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини