19 души са загинали при безредици в Тайланд

Снимка: Reuters

При ожесточените сблъсъци между тайландската армия и полиция и демонстранти в Банкок вчера са загинали 19 души - 14 цивилни и петима военни - и над 800 са били ранени, съобщи Франс прес, като се позова на източници от службите за бърза медицинска помощ.

Сред убитите е и японец, който работел като видеооператор за Ройтерс.

След продължилите месец относително мирни демонстрации, вчера следобед Банкок се превърна в арена на сблъсък между армията и "червените ризи", които настояват за оставката на премиера Абхизит Веджаджива и на неговото правителство. Според говорител на армията сред демонстрантите били забелязани и хора с огнестрелно оръжие, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Малко преди полунощ местно време премиерът на Тайланд Абхизит Веджаджива изрази съболезнования на семействата на загиналите и косвено обяви, че няма намерение да отстъпи пред натиска на опозицията.

"Правителството продължава да носи отговорност за преодоляване на кризата и се опитва да въдвори мир и ред в страната", заявил премиерът. Той обещал да бъде извършено "напълно прозрачно разследване" на обстоятелствата около най-тежката политическа криза в страната от 20 години насам.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини