Два силни взрива избухнаха на Филипините

Два силни взрива са избухнали днес в град Исабела на южния филипински остров Басилан, един от бастионите на местната терористична организация Абу Саяф, броят на ранените засега е 15 души, съобщават местните медии, като се позовават на изявление на кмета на града Черилин Акбар.

Не по-малко от 25 бунтовника, преоблечени във военни и полицейски униформи, в интервал от няколко минути са взривили мощни взривни устройства близо до католическа църква и до резиденцията на съдия, а след това са открили огън по бягащите хора, пише агенция "Кросс".

Според ръководителят на провинциалната полиция Антонио Мендоса сега близо до местата, където са избухнали бомбите службите за сигурност водят сражение с неизвестни бунтовници, организирали взривовете. Според Акбар, след първите два взрива, единият от които е унищожил петима нападатели, са последвали още детонации.

По време на терористичните акции и последвалата престрелка, която е продължила повече от три часа, са убити най-малко трима морски пехотинци и полицаи и шестима мирни граждани.

"Предполагам, че нападението е имало за цел да всее хаос и това, несъмнено е терористичен акт", е заявил в Манила командващият корпуса на морската пехота генерал - майор Хуанчо Сабан.

Силите за сигурност напълно контролират града е добавил Сабан, който призова жителите на града към спокойствие.

"Абу-Саяф", или "Носителите на меча" е била основана в началото на 1990 година със средства, получени от ръководителя на Ал Кайда Осама бин Ладен.

В началото на 2004 година групировката извърши голям терористичен акт като взриви ферибота "Суперфери-14". Тогава загинаха 200 човека. Филипинското разузнаване оценява числеността на Абу Саяф на около 400 човека.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини