Китай развали ядрения успех на Барак Обама

Двудневната среща за ядрената сигурност във Вашингтон събра 47 страни и три големи международни агенции под един покрив, за да се споразумеят да засилят контрола над високообогатения уран и в течение на четири години да спрат заплахата от това терористи да създадат ядрени оръжия, пише британският вестник „Дейли Телеграф”.

„Днес имаме възможност не просто да говорим, а да действаме, не само да даваме обещания, но и да постигнем реален прогрес по отношение на сигурността на нашите народи”, заяви президентът на САЩ Барак Обама.

Британският външен министър Дейвид Милибанд приветства визията на президента на САЩ и лидерството му в установяването на „златен стандарт за това, какво означава ядрена сигурност”.

Украйна и Чили се съгласиха да унищожат уран, който може да бъде използван за производство на оръжия, а Русия обяви планове да похарчи 2,5 милиарда долара, за да утилизира 34 тона плутоний, като част от споразумение със САЩ. Трудността, обаче да бъде превърнат света в по-сигурно място от ядрени нападения, беше подсилена от нежеланието на Китай да подкрепи по-строги санкции срещу Иран, за когото международната общност смята, че се опитва да произведе ядрени оръжия.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини