Над 300 жертви и над 8 хиляди ранени при земетресение в Китай

Земетресение тази сутрин с магнитуд 7,1 в северозападната китайска провинция Цинхай отне живота на над 300 души, над 8 хиляди са ранените, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на агенция Синхуа, пише БТА.

Много хора са останали под развалините на срутени сгради в етническия тибетски град Юшу, в планинския регион на Тибетското плато, съобщава Ройтерс, цитиран от агенция "Кросс".

В района са изпратени военни, които да помагат при разчистването и спасителните операции.

Местен официален представител, цитиран от държавната осведомителна агенция, заяви, че 85% от къщите в град Дзиегу, разположен близо до епицентъра на труса, са разрушени, а улиците са пълни с ранени, които се нуждаят от медицинска помощ, пише агенция "Фокус".

"Голяма цепнатина се появи на фасадата на хотел "Юушу", а четириетажната сграда на областната администрация се срути", каза официалният източник. По думите му, част от училище се е срутила и "много ученици са затрупани" под отломките.

Серия от вторични трусове са срутили повечето от ниските тухлени и дървени постройки, които преобладават в града. Голям брой хора вероятно са без подслон при температури, които са близо до точката на замръзване.

"Разчитаме главно на ръцете си, за да разчистим отломките, не разполагаме с големи подемни машини", каза Ши Хуадзие, представител на местните органа на реда, включил се в спасителната операция. "Нямаме и медицинско оборудване".

Епицентърът на труса е бил на 240 км северозападно от град Куамдо в Тибет и на дълбочина 10 км.

Китайските власти очакват, че броят на жертвите и пострадалите ще продължи да се увеличава.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини