Чернобилската АЕЦ може отново да избухне

По време на заседанието на украинския парламент, депутатът от Блока на Юлия Тимошенко Владимир Яворивский е заявил, че Чернобилската АЕЦ, според негова информация, може отново да избухне. Той е заявил, че този път взривът ще бъде много по-мощен, отколкото през 1986 година и ще пострада не само Украйна, но и нейните съседи, както и Русия, съобщава "Новый регион", цитиран от КРОСС.

Въпросът за състоянието на Чернобилската АЕЦ е бил повдигнат от депутата по време на коментара му за достигнатата договореност между Янукович и Барак Обама за предоставянето на Киев от страна на САЩ на 250 млн. долара за засилването на мерките за сигурност в атомните електроцентрали.

Според Яворивский, въпреки всички вложени средства, състоянието на Чернобилската атомна електроцентрала буди тревога. Както е обяснил украинският депутат, ако в района стане земетресение със сила 5- 6 бала, незакрепеният покрив на реактора ще падне и ще се раздаде мощен взрив, който ще нанесе големи поражения.

Той е призовал украинските власти да поръчат на учените да разработят технология, която би позволила да се намали периода на разпада на ядрените материали от 100 до 4- 5 години.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини