След земетресението в Китай - 760 загинали, 11 477 ранени, 100 хиляди без покрив

Общо 760 са по най-нови данни жертвите на мощното земетресение, разтърсило онзи ден провинция Цинхай в Северозападен Китай. В неизвестност остават 243-ма души, предаде Франс прес, позовавайки се на официални медии, пише БТА.

Ранените са 11 477, като 1 174 от тях са в тежко състояние, уточни агенция Синхуа, цитирайки говорител на спасителните служби.

Под развалините остават стотици хора, а в района са разрушени повече от 90% от постройките.

Спасителните работи, в които участват повече от 10 хиляди военни продължават денонощно.

Снощи хиляди хора в пострадалия район се готвеха да прекарат втора нощ на открито при температури под нулата, пише агенция "Кросс".

Според предварителни данни, без покрив са останали около 100 хиляди човека. Все още е много рано да се прогнозира кога и къде те ще намерят дом.

Авиацията превозва пострадалите в близките болници. Останалите чакат помощ в Юйшу по спортни площадки, стадиони, в развалините на домовете си. Сега главната задача е да се осигурят на пострадалите палатки и топли дрехи.

Хуманитарната помощ пристига от всички краища на Китай, но отдалечеността на района кара хората да очакват тази помощ при минусова температура и под открито небе.

Според китайските власти земетресението от 14 април е било със сила 7,1, а според американският геофизичен институт, който измерва т.нар. "моментен магнитуд" - 6,9.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини