Погребват Лех Качински при полските крале в Краков

Снимка: Reuters

В полския град Краков ще бъдат погребани полският президент Лех Качински и съпругата му Мария. Те, заедно с още 94 човека - предимно полски политици, които ще бъдат погребани на индивидуални церемонии из цялата страна, загинаха при самолетна катастрофа край руския град Смоленск.

Поклонението пред тленните останки на Лех и Мария Качински е в базиликата в храма Успение Богородично, известен още и като Мариацката катедрала, в историческия център на Краков. В сградата ще бъдат допуснати около хиляда човека. Траурната процесия, която ще премине от базиликата до Вавелската катедрала, ще бъде частна и на нея няма да има външни хора.

Заради вулканичния облак от Исландия летищата на Краков, Катовице и столицата Варшава са затворени, което може да попречи на някои от световните лидери да пристигнат за погребението.

Очаква се на церемонията в Мариацката катедрала да присъстват десетки чуждестранни делегации, сред които редица президенти, премиери и короновани особи. Някои отмениха пристигането си. На траурната церемония няма да бъдат американският президент Барак Обама, германският канцлер Ангела Меркел, френският президент Никола Саркози, българският президент Георги Първанов. Британският принц Чарлз и канадският премиер Стивън Харпър също отмениха пътуването си до Полша. Досега руският президент Дмитрий Медведев не е отменил присъствието си на церемонията. Бившият украински президент и близък съюзник на Качински - Виктор Юшченко, както и сегашният украински президент Виктор Янукович, ще отидат в Краков с коли.Гробницата е направена от алабастър, доставен от Турция, и е поставена във вестибюла на криптата на един от полските национални герои - маршал Йозеф Пилсудски. В криптата ще има и паметна плоча с имената на всички загинали при катастрофата край Смоленск. Според Полското радио в бъдеще там ще има паметна плоча с имената на всички загинали по съветско време в лагера Катин.

Извън катедралата стотици хиляди души ще проследят случващото се вътре на огромни екрани, като от тях 40 000 души ще се съберат в историческия център на Краков. След службата в катедралата тленните останки на семейство Качински ще бъдат откарани под съпровод от топовни салюти към Вавелската катедрала във Вавелския замък в Краков. Катедралата е пантеон на някои от най-почитаните личности в полската родова памет.

Краков ще бъде почти изцяло блокиран. Работници чистят улиците, махат кошчетата за боклук и сергиите, дори боядисват в по-ярко зелен цвят тревата около катедралата Вавел.

Центърът на града ще бъде откъснат от света. Освен че достъпът ще бъде блокиран, ще бъдат изключени и предавателите на мобилните оператори, а радарен самолет АУАКС и изтребители ще охраняват пустото небе над града.

Самолетът с полския президент и други държавни представители се разби при гъста мъгла близо до летището на руския град Смоленск миналата събота. Делегацията пътуваше към мемориала в село Катин, за да почете 70-годишнината от избиването на 22 000 полски офицери от полицията на Сталин.

Снимка: Reuters

Катедралата на полските крале е и пантеон на великите мъже, изиграли решителна роля за суверенитета на страната, предаде Франс прес. Главната църква на архидиоцеза в Краков, катедралната базилика "Св. Станислав и Св. Вацлав" е била построена в готически стил през 14 век, на мястото на по-стара катедрала от 11 век, разрушена при пожар около 1305 г. Достроявана и богато орнаментирана през 16 и 17 век, тя се намира в близост до Вавелския кралски замък. В криптите й се намират гробниците на последните крале на династията на Пястите, могъщата Ягелонска династия и династията Ваза. В нея се намира и гробницата на крал Ян Трети Собески, победил турците в голямата битка при Виена през 1683 г., и неговата съпруга Мария Кажимера.

Катедралата започва да играе ролята на национален пантеон след погребването в криптите й през 1817 г. на Юзеф Понятовски, полски генерал, маршал на Франция и герой на Наполеоновата армия.

Година по-късно в катедралата е положен и генерал Тадеуш Костюшко, участвал в борбите за независимост на САЩ, ръководител на полското въоръжено въстание, потушено през 1795 г. и довело до третата подялба на Полша между Русия, Австрия и Прусия. През 19 век във Вавелската катедрала са погребани и двамата големи полски поети-романтици - Адам Мицкевич и Юлиуш Словацки. В катедрала почива и друг национален герой, маршал Юзеф Пилсудски, баща на полската независимост през 1918 г.

В криптите на катедралата са положени и тленните останки на генерал Владислав Шикорски, председател на полското правителство в изгнание през Втората световна война, загинал при самолетна катастрофа над Гибралтар през 1943 г. Тленните му останки са върнати в Полша през 2008 г.

18 април в България е ден на национален траур заради трагичната смърт на полския президент. Националният флаг на държавните институции е свален наполовина, а правителството призовава за отменяне на планираните масови тържества в страната като знак на съпричастност към жертвите и техните близки.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини