С 21 топовни салюта завърши земният път на семейство Качински

Снимки: Reuters

Президентът на Полша Лех Качински и съпругата му Мария бяха погребани в криптата на Вавелската катедрала. Семейство Качински, заедно с още 94 човека, загинаха при катастрофа на президентския самолет край руския град Смоленск миналата седмица.

С 21 топовни салюта завърши последната земна разходка на полската президентска двойка. Тленните останки на Лех и Мария ще лежат в алабастров саркофаг в замъка Вавел в Краков - последен дом на най-големите полски национални герои.

Погребението се състоя след заупокойната литургия в най-голямата краковска катедрала "Успение Богородично". На нея присъстваха роднини на президентското семейство, политици, духовници и чуждестранни представители. Сред 700-те опечалени в базиликата бяха президентите на Русия, Германия, Чехия, Словакия, Унгария и Румъния.

Заради прашния облак от Исландия и затворени въздушни пространства на церемонията не можаха да пристигнат много от световните лидери. Не присъстваха американският президент Барак Обама, френският Никола Саркози, българският Георги Първанов, нямаше я и германския канцлер Ангела Меркел, не можа да пристигне и британският престолонаследник принц Чарлз.

Евроскептичният президент на Чехия Вацлав Клаус разкритикува остро отсъствието на лидерите на ЕС от погребението на полския президент и съпругата му. "Не може да се намери извинение за това, че не дойде никой от Брюксел", каза Клаус за чешката обществена телевизия. "Видно е, че всички гръмки фрази не са нищо друго освен клише", посочи чешкият президент. Верен съюзник на загиналия при самолетна катастрофа полски президент, Клаус стигна до Краков с влак и после с кола в компанията на съпругата си Ливия, чешкия премиер Ян Фишер и архиепископа на Прага Доминик Дука.

Руският президент Дмитрий Медведев рискува и пристигна със самолет, по-голямата част от другите делегации пристигнаха в Краков с коли и влакове. Преди да седне на мястото си, Медведев запали свещ за загиналата президентска двойка и се поклони пред портрета й на входа на църквата.

Кардинал Станислав Дживич, който отслужи месата, заяви, че трагедията дава надежда, че напрежението между Варшава и Москва ще се преодолее, съобщи ДПА.

Лидерите на Полша и на Русия заявиха от своя страна, че смъртта на Лех Качински при самолетна катастрофа в Русия трябва да послужи като катализатор на помирението между двете славянски нации, предаде Ройтерс.

"С оглед на тежките загуби мисля, че трябва да направим сериозни усилия да сближим нашите народи, да развием икономическите си отношения и да намерим решение за трудните проблеми, включително за Катин", заяви Медведев за полската телевизия преди да се качи на самолета след края на траурното богослужение.

Изпълняващият длъжността президент на Полша Бронислав Коморовски каза преди това в словото си на църковната служба, че "заветът на Лех Качински може да бъде изпълнен чрез сближаване и помирение с Русия", посочва Ройтерс.

Край Мариацката катедрала в центъра на стария Краков, където беше църковната служба, се бяха събраха около 40 000 души. Други 90 000 наблюдаваха месата на гигантски екрани в парка Блоне, който беше побрал близо 2 милиона вярващи при посещение на бившия папа Йоан-Павел Втори.

При катастрофата на полския президентски самолет край руския град Смоленск загинаха много правителствени и военни ръководители. Предполага се, че причината е пилотска грешка, защото те се опитали да се приземят при много гъста мъгла, дори след като получили препоръка да отидат на друго летище.

Следващата седмица трябва да стане ясно кога ще бъдат предсрочните президентски избори.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини