Европа отваря 30% от небето си

Днес ще бъдат изпълнени около 30% от планираните полети в Европа, според данни на европейска организация за безопасност на въздухоплаването Евроконтрол, предаде АФП.

Очаква се днес да бъдат извършени между 8000 и 9000 полета вместо обичайните 28 000.

Работят летища в Португалия, Испания, някои райони на Италия и Франция, България, Гърция и Турция.

Още сутринта стана ясно, че с изместването на вулканичния облак на североизток, в поне половината от небето над Европа няма да има риск за полетите.

Tърсят се варианти за разширяване на летателното пространство

Испанският държавен министър по европейските въпроси Диего Лопес Гаридо и комисарят по транспорта Сим Калас подчертах, че в последните два дни са извършени значителен брой пробни полети, които не са довели до каквито и да било щети.

"Не можем просто да седим и да чакаме облакът да се разсее", обобщи комисар Сим Калас, като добави, че сигурността остава абсолютен приоритет и компромиси с нея няма да има.

Днес следобед транспортните министри на страните от Европейския съюз да обсъдят координирано, общоевропейско решение, като, според Сим Калас и Диего Лопес Гаридо, трябва да отчетат и резултатите от успешните пробни полети. За да им осигурят нужните технически данни и аргументи, експертите на Евроконтрол и Европейската Комисия тази сутрин ще направят нова, актуализирана оценка на ситуацията.

Заради вулканичния облак от пепел британското въздушно пространство остава затворено и днес. До обяд по Гринуич остана затворено и въздушното пространство на Германия. В по-голямата част от Европа вчера нямаше наземен контрол за гражданската авиация. Полети се извършваха само в Южна Европа.

Европейската агенция за контрол над въздухоплаването (Евроконтрол) съобщи, че заради вулканичния облак, разнасящ се от изригналия вулкан в Исландия, в неделя е имало около 5000 полета, в събота - 4886. При нормални условия полетите са около 24 000 дневно. От четвъртък в европейското въздушно пространство са отменени общо 63 000 полета.

Новите данни от наблюдението на европейското въздушно пространство обаче дават основание за известно положително развитие в следващите часове.

Специалистите предупреждават, че има опасност от киселинни дъждове. На болните от белодробни и сърдечни заболявания се препоръчва тези дни да не излизат от домовете.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини