Трети лидер на "Ал Кайда" е убит в Ирак

Американски и иракски сили са ликвидирали още един от лидерите на "Ал Кайда" в северната част на Ирак, предава Би Би Си.

Ахмед ал Обейди е убит при операция в северната провинция Ниневия, съобщи говорителят на иракската армия ген. Касим ал Мусауи. Ден по-рано правителството на страната съобщи, че двама влиятелни екстремисти също са били ликвидирани. Лидерите на "Ал Кайда" в Ирак Абу Аюб ал Масри и Абу Омар ал Багдади са били убити в неделя.

Ген. Мусауи заяви, че Обейди, известен с името Абу Сухаиб, е ръководил операциите на „Ал Кайда” в провинциите Киркук, Салахадин и Ниневия.

При военна акция в Ирак бяха убити двама водачи на "Ал Кайда", пише изданието "Франкфуртер алгемайне цайтунг". Чрез смъртта на Абу Омар ел Багдади и Абу Аджиб ал Мазри на "Ал Кайда" е нанесен унищожителен удар, заяви американският вицепрезидент Джо Байдън.

Според министър-председателя Нури ал Малики, смъртта на двамата водачи ще отслаби организацията сериозно. Абу Омар ел Багдади и Абу Аджиб ал Мазри се смятат за важни фигури в "Ал Кайда", след като Абу Маса ал Заргави беше убит от американски войници през юли 2006 година.

Намерени са и компютрите, от които са изпращани имейли на водача Осама бен Ладен и неговия заместник Айман ал Завахири. Министър-председателят на Ирак е заявил, че е установена самоличността на двамата убити - Абу Омар ел Багдади и Абу Аджиб ал Мазри. Иракската телевизия показа телата на загиналите, които се считат за водачи на "Ал Кайда".

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини