Полетите в Европа са възстановени практически напълно

Полетите на гражданската авиация в Европа, които нормално са около 28 500 дневно, са възстановени практически напълно, заяви днес говорител на Европейската комисия, съобщи БТА.

Във връзка с кризата със спирането на полетите заради вулканичния облак пепел от Исландия, главните усилия на Европейската комисия сега са насочени да накарат всички авиокомпании да спазват изцяло правата на пътниците.

Днес бяха изнесени редица случаи с авиокомпании, особено нискобюджетни като "Райънеър", които не ги съблюдават изцяло.

"Тези права не могат да бъдат "нискобюджетни", независимо дали става дума за пътници на редовни или нискобюджетни авиокомпании. Задача да се следи дали правата им се спазват имат националните власти и при нарушения пътниците трябва да се обръщат към тях", отбеляза говорителят.

Идния вторник, ще се състои редовно заседание на Европейската комисия.

Заместник-председателят и отговарящ за транспорта Сийм Калас, ръководител на специалната група на комисията заради кризата, ще представи получените от страните в Европейския съюз данни за състоянието на авиационния сектор и за спазването на правата на пътниците. Те ще се вземат предвид при бъдещи молби от авиокомпании за държавна помощ.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини