През 2065 г. ще бъдат демонтирани реакторите на Чернобил

Преди 24 години бях свидетел на аварията в Чернобил. Това беше авария, която засегна целият украински народ. Пострадаха и хората в Белорусия, Русия и цялата планета. Това каза н.пр. посланикът на Украйна в България Виктор Калник в предаването "Денят започва" на БНТ 1, предаде КРОСС.

Той посочи конкретни данни: "Пет млн. души получиха сериозни поражения от облъчвани. Пет хил. населени места бяха изселени в първите три дни след аварията. През първата година след Чернобилската авария починаха 5 хил. души, повечето млади хора".

Калник коментира още, че аварията в Чернобил е неизлечима рана, но става въпрос не само за техногенната катастрофа, но това е и урок за всички. "Причина за аварията е недооценяването на опасността, лошият мениджмънт", каза още посланикът.

Н. пр. Калник каза още, че има план за преодоляване на последиците от аварията и той дългосрочен: "Международната общественост ни помага да изградим добър саркофаг, строи се завод, който да съхрани отпадъците от централата, но все още огромна територия не може да се използва, защото е подложена на радиация. Последната стъпка е предвидена за 2065 година, когато ще бъде изцяло демонтирано оборудването на централата".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини