Присадиха успешно човешко лице

За първи път в света бе извършена успешна трансплантация на цяло лице, пише Би Би Си. Най-новият пробив в пластичната хирургия е дело на екип от 30 испански учени и хирурзи. Техен клиент, пострадал при престрелка, се сдобил с нова кожа, лицеви мускули, скули, нос, устни и дори- зъби. Мъжът се подложил на 22 часова операция за имплантиране на донорските лицеви части, която е уникална по рода си, заради своята мащабност и сложност. Преди това пациентът не могъл да диша, гълта и говори правилно, заради сериозните наранявания, които получил, въпреки деветте частични операции, на които се бил подложил преди това.

Учените разкриват подробности за операцията, която се предшества от четири часова операция за премахване на донорското лице. Това става заедно с челюстта, бузите, зъбите и мускулите. За да бъде успешна завършена, процедурата изисква още и да се свържат нервите, кръвоносните съдове и кожата с тези на пациента.

Пациентът ще трябва да приема специални хапчета до края на живота си, за да не отхвърли организмът му донорските импланти.

Източник: cross-bg.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини