Опозицията спечели парламентарните избори в Унгария

Безспорен лидер на унгарската опозиция от осем години, бившият премиер Виктор Орбан взе реванш над социалистите, извеждайки партията си Фидес до абсолютната власт с мнозинство от две трети след кампания, основана на популистки теми, пише БТА.

Според предварителните резултати партията на Орбан "Фидеш" печели 263 места в парламента, като по този начин слага край на осемгодишното управление на социалистите, пише британският вестник" Гардиън", цитиран от агенция "Фокус".

За последен път "Фидеш" беше на власт между 1998 и 2002 година. Орбан е едва 35 годишен, когато става премиер. На 46 г., ръководейки "Фидес" с желязна ръка, той се завръща жаден за реванш и пълен с енергия.

Макар да е юрист по образование, Орбан избира политиката още с приключването на следването си. Бивш либерален дисидент антикомунист, той обича да говори в името на "народа", "хората" и "страната", и е ожесточен противник на глобализацията.

Призовавайки избирателите да му вярват, Орбан обеща ниски данъци, но експертите му бързо смекчиха този неосъществим ангажимент.

С мнозинство от две трети, той ще управлява сам, но ще бъде изправен пред толкова ожесточена опозиция, колкото бе и неговата преди - сега тази роля ще изпълнява крайнодясната партия Йоббик, която направи исторически пробив в парламента.

Водачът на унгарската десноцентристка партия "Фидес" е женен и има пет деца. Той обича да играе футбол, при това на доста добро ниво. Наскоро съпругата му публикува книга с кулинарни рецепти.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини