Завой в кампанията на Гордън Браун след гаф

Британският премиер Гордън Браун допусна първия си гаф от началото на предизборната кампания, наричайки гласоподавателка, която го предизвикала с коментарите си за икономиката и имиграцията, "луда жена", съобщи ДПА. Браун казал това на свой помощник докато се качвал в колата си без да подозира че микрофонът на "Скай ТВ нюз" все още е прикрепен към ризата му.

"Това беше катастрофа - не трябваше да ме изправят пред тази жена. Чия идея беше това? Просто абсурдно", казва Браун. На въпрос на помощника си какво е казала 65-годишната Джилиън Дъфи, той отговаря: "Всичко, тя беше луда жена". След инцидента в град Рочдейл, близо до Манчестър, Северна Великобритания, явно притеснен, Браун се извини на Дъфи по време на радио интервю. "Извинявам се, ако съм казал нещо обидно", заяви премиерът.

Дъфи каза, че думите на Браун я разстроили. "Той е образован човек. Защо използва такива думи? Той би трябвало да води тази страна", каза тя. Дъфи предизвика Браун с коментар за огромния бюджетен дефицит и заяви, че във Великобритания има прекалено много чуждестранни работници, които отнемали работните места на Британците, пише БТА.

Според анализатори този гаф ще има "разрушителен" ефект върху кампанията на премиера, който търпи критики, че не се опитва да се доближи до "обикновените гласоподаватели". Лейбъристите заемат трето място в социологическите проучвания след консерваторите и либерал-демократите. След този гаф британските букмейкъри започнаха да увеличават залозите - до 46 срещу 1 - срещу шансовете на Браун и лейбъристката партия да спечелят парламентарните избори през следващата седмица.

Инцидентът днес - ден преди важния трети и последен телевизионен дебат между лидерите на основните партии, затвърди репутацията на Браун като "грубиян". „Забравени микрофони" обаче не за пръв път разкриват скритите мисли на политици, напомня Ройтерс. Преди радио обръщение към нацията през 1984 г. тогавашният американски президент Роналд Рейгън направи духовита забележка, която обаче излезе в ефир. В разгара на студената война Рейгън каза: „Уважаеми сънародници, имам удоволствието да ви кажа, че подписах закон, който ще извади Русия от закона завинаги. След пет минути започваме бомбардировки".

През юли 1993 г. бившият британски премиер Джон Мейджър нарече министрите, които се противопоставяха на договора от Маастрихт, "копелета". През март 1997 г. консерваторът Дейвид Евънс заяви в интервю, което смяташе за конфиденциално, че лейбъристката Мелани Джонсън "не е направила едно нещо като хората" и че е "майка на три копелета". При друг случай, във връзка с престъпността, Евънс употреби израза "черно копеле".

Джордж Буш едва ли е подозирал, че разговорът му с Дик Чейни по време на предизборен митинг в Напървил, щата Илинойс, през 2000 г. ще излезе в ефир. "Ето го Адъм Клаймър - голям задник от "Ню Йорк таймс", каза Буш. Впоследствие той каза, че съжалява, но отклони въпроса дали възнамерява да се извини на журналиста.

През 2006 г. на срещата на Г-8 в Русия Джордж Буш изрази недоволството си от ООН, нападенията на Хизбула срещу Израел и поддръжниците на групировката в Сирия. В разговор с тогавашния британски премиер Тони Блеър той каза: "Разбираш ли, смешното е, че всичко, което трябва да направят, е да накарат Сирия да накара Хизбула да спре с тези ла*на и всичко ще приключи", каза Буш, предъвквайки кифличка.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини