Екокатастрофа в Мексиканския залив

Американската брегова охрана съобщи, че нефтеният разлив в Мексиканския залив е пет пъти по-голям от очакваното, предаде Би Би Си, пише БТА.

Част от огромното нефтено петно в Мексиканския залив, появило се след потъването на нефтената платформа "Дийпуотър хърайзън" миналата седмица, може да достигне бреговете на щата Луизиана днес вечерта, съобщиха световните агенции, като се позовават на американските власти.

Вчера петното се намираше на по-малко от 50 км от Луизиана, но теченията и силният вятър го насочват към бреговете й, затова властите на щата са готови да искат федерална подкрепа.

В опит да спрат разпространението на петрола и да предотврати по-големи екологични поражения, екипи на бреговата охрана започнаха контролирано запалване на части от петното.

От двата подводни кладенеца, разработвани от потъналата платформа, изтичат около 160 000 литра петрол на денонощие.

На повърхността на океана в района на катастрофата петното вече е достигнало дължина 128 км и широчина 68 км, и продължава да расте.

Според специалисти това може да се превърне в най-голямата екокатастрофа, предизвикана от разлив на петрол за последните 20 години.

Ако петролът проникне в делтата на Мисисипи, сериозно ще пострада екосистемата на региона.

На 20 април платформата "Дийпуотър хърайзън" експлодира и два дни по-късно потъна. Единайсет от 126-те души, които работеха на нея, са изчезнали и вероятно са мъртви. Останалите бяха евакуирани.

Министерствата на националната сигурност и на вътрешните работи започнаха съвместно разследване на обстоятелствата около взрива. Паралелно разследване се води и в Конгреса.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини