Скоро и 4-годишните тръгват на училище

"Да се стягат за училище и децата на 4 годинки. Според Лисабонската стратегия скоро ще сме длъжни да обхванем дори и 4-годишните в образователната система", заяви по БНТ днес министърът на образованието Сергей Игнатов, предаде АСН.

Държавата ни вече е подготвена за това предучилищното обучение да започва от 5-годишна възраст, осигурени са 7,5 млн. лв. в бюджета, съобщи Игнатов.

Според просветния министър обхващането и на 4-годишните деца е много добър вариант за справянето с проблемите при малцинствените групи.

Тази и следващата година обаче нямало да стане включването на 4-годишните деца, предстоели обществени и парламентарни обсъждания.

По темата защо трябва да се отчисляват държавни пари за децата, учещи в частни училища, министърът подчерта, че пред закона всички деца са равни, законът задължава да се осигури равен достъп на всички до образованието.

В другите страни от ЕС го има, ще го има и при нас, подчерта министърът. Той допълни, че децата в частни училища са около 7000-8000 и сумата няма да натовари много бюджета.

Днес Игнатов определи оценяването на знанията на учениците като архаично. Според него трябва да се създаде модерна прозрачна пътека на оценяване, така че ученикът да знае какво трябва да направи и какво ще получи като оценка.

"Системата на оценяване се нуждае от модернизация и засега не виждаме причини да променяме шестобалната система, но може да се промени диалогът с учениците. Трябва да знаят още в началото на годината какво се изисква от тях", обясни Игнатов.

На въпрос дали ще има минимум брой оценки по даден предмет, министърът заяви, че това ще се преосмисля и че пледира за многокомпонентно оценяване.

Игнатов каза още, че средства за преквалификация на учителите са заложени в бюджета за тази година, а догодина ще се иска да бъдат отделени повече средства. Игнатов беше категоричен, че тази година няма да има задължителна матура по математика.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини