САЩ заплашени от екологична катастрофа

Огромното нефтено петно, възникнало в резултат на авария в нефтодобиваща платформа в Мексиканския залив, достигна бреговете на щата Луизиана, съобщават световните медии.

Дълги, тънки ивици нефт се наслагват по протежението на крабрежието, застрашавайки местната екосистема, включваща редки видове птици и морски видове, пише агенция "Кросс"

Части от нефтеното петно вече са стигнали и до устието на р. Мисисипи.

Губернаторът на Луизиана Боби Джиндал поиска от министерството на отбраната да отпусне средства за мобилизиране на шест хиляди служители от Националната гвардия за почистване на замърсяването. Районът е застрашен от колосално екологично бедствие, отбелязва ИТАР-ТАСС, пише БТА.

Вашингтон обяви екологическата ситуация в района като заплаха от национален мащаб.

Президентът на САЩ Барак Обама обеща да бъдат използвани "всички възможни ресурси" на правителството за ликвидацията на нефтеното петно в залива.

За предотвратяването му вече са мобилизирани над 70 плавателни съда, десетки самолети и хеликоптери, и няколко хиляди граждански и военни специалисти.

Очаква се разходите за световните застрахователни компании, свързани с петролния разлив в Мексиканския залив, да достигнат 1,5 млрд. долара, съобщи компанията "Трансатлантик Холдингс", която е част от най-голямата американска застрахователна група "Американ интернешънъл груп".

Анализатори от американската банка Джей Пи Морган от своя страна оцениха разходите за застрахователния бизнес на 1,6 млрд. долара. В тези суми обаче не са включени разходите от щетите, които се очакват по американското крайбрежие.

След аварията на нефтената платформа, която се взриви и потъна, всеки ден в океана се изливат 5000 барела нефт.

Според спасителите огромният разлив от нефт може да бъде овладян. Но еколозите са много разтревожени, някои от тях говорят за надигаща се екологична катастрофа за флората и фауната в три - четири американски щата.

Американците се готвят за една от най-големите екологични катастрофи в историята на Съединените щати.

Засега специалистите, водещи разследване за причините за аварията, признават, че не знаят от какво е бил предизвикан взривът на платформата, но предполагат, че това е станало от несработил вентил, който спира притока на нефт.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини